Când apare sindromul ”plămânului alb”, manifestare extrem de gravă a coronavirusului

10 03. 2020, 00:00

Medicul a explicat că 2% dintre cazurile infectate ajung în stare extrem de gravă în care plămânul mai funcţionează doar cu ventilare mecanică.

„La 5-7 zile de la debutul infecţiei pot să apară semne de pneumonie cu tuse şi dificultăţi respiaratorii. Iniţial debutează cu febră, cu dureri musculare, stare de oboseală. Apare tusea şi ulterior se instalează dificultăţile respiratorii, asta în cele 15% din cazuri, unde situaţia este moderată spre acută, iar la 2-3% din cazuri apare situaţia extrem de gravă cu sindrom de detresă respiratorie acută (plămân alb)”, declarat luni,  la Gândul LIVE, Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Imaginea unui pacient din SUA cu „plămân alb” / Credit foto: Snohomish Health District

Potrivit acestuia, „pacientul pe ventilator (cu plămân alb) poate să aibă orice evoluţie, prelungită de la 2 la 8 săptămâni, peste care se pot adăuga alte complicaţii legate de ventilaţia mecanică. La debutul pneumoniei se pare că sunt afectate regiunile periferice ale plămânilor, o afectare mai degrabă bilaterală. Se formează o afectare de tip geam mat, o scădere a transparenţei pulmonare. Acea unitate care se ocupă de schimbul de gaze este afectată”, a declarat medicul Gheorghiţă.