Home » D:News » Rafila: Modelul de coronavirus din Italia riscă să apară şi în alte ţări

Rafila: Modelul de coronavirus din Italia riscă să apară şi în alte ţări

Rafila: Modelul de coronavirus din Italia riscă să apară şi în alte ţări
Publicat: 09.03.2020
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că în Italia a apărut un model de răspândire rapidă a noului coronavirus, trend care începe să se extindă şi în alte ţări, precum Franţa sau Germania.

„Cred că în Italia e un model care riscă se se replice şi în alte ţări. Observăm trend asemănător în Franţa. Observăm trend asemănător, puţin mai lent, în Germania, deci ţări foarte mari. Cred că Italia trebuia să ia măsuri mai devreme. Noi avem cazuri de transmitere din import şi ulterior cazuri de transmitere în comunitate, când nu au oameni cu simptome însă se transmite uşor”, a declarat Alexandru Rafila, duminică, la Digi 24.

El a precizat că este mai greu să ţii situaţia sub control atunci când ai un areal mai mare de extindere.

„De exemplu, cetăţeanul de la Roma a venit în România cu această infecţie, deşi un prezenta simptome. Când se întâmplă pe un areal mare atunci e foarte greu să controlezi lucruri şi atunci autorităţile fac mari eforturi”, a conchis Rafila.

În Italia, numărul deceselor din cauza coronavirusului a crescut alarmant într-o singură zi, de la 233 la 366, iar bilanţul persoanelor infectate este cu 25% şi anume de la 5.883 la 7.375 de cazuri, potrivit Agenţiei italiene pentru Protecţie Civilă, citată de BBC. La nivel mondial, Italia este, începând de duminicăi, a doua cea mai afectată ţară din lume, după China.

În acest moment, în România sunt 15 persoane infectate cu noul COVID-19. Două cazuri au fost confirmate duminică, unul în Bucureşti, altul în Mureş. Până acum sunt două cazuri de infectare cu noul virus în Capitală.

Firea cere închiderea şcolilor şi grădiniţelor în Bucureşti

Primarul general Gabriela Firea a cerut, luni, închiderea şcolilor şi a grădiniţelor din Capitală, în contextul coronavirusului. „Aici nu ne mai salvăm doar individual”, spune Firea, care crede că menţinerea şcolilor deschise poate duce la răspândirea virusului.

Primarul general a spus, luni, că cere Comitetului Naţional să hotărască închiderea şcolilor, pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor.

„Cel puţin pe raza municipiului Bucureşti, şcolile şi grădini trebuie închise pentru a limita pe cât posibil răspândirea coronavirusului. Aceasta este propunerea noastră. Nu ne e teamă de nicio critică, pentru că aici nu ne mai salvăm doar individual”, a spus Firea.

Aceasta crede că situaţia poate fi agravată în preajma Paştelui, când mulţi oameni se întorc acasă.

„Ce facem? Închidem şcolile în vacanţa de Paşte? Eu spun că e prea târziu”, avertizează primarul general.

Arafat: În acest moment există locuri pentru carantină. Poate că vor fi insuficiente

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, duminică noaptea, că în prezent, în România sunt suficiente locuri pentru carantină, dar e posibil să devină insuficiente şi există un plan de suplimentare.Marcel Vela a adăugat că astfel de spaţii pot fi şi închiriate, potrivit Mediafax.

„În acest moment judeţele au locuri (pentru carantină – n.r.). Poate că vor fi insuficiente. Există un plan pentru suplimentarea locurilor. Sunt posibilităţi de a închiria spaţii pentru ei”, a spus şeful DSU, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, duminică, pasagerii unui autocar care venea dinspre Milano au intrat în carantină.

„Un întreg autocar a fost carantinat după ce o persoană a venit cu febră din Milano. Persoana aceea fost dusă la spital şi restul persoanelor au fost puse în carantină. S-au suplimentat până la 200 de locuri şi există posibilitatea de suplimentare”, a mai spus Arafat.

De altfel, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că astfel de spaţii pot fi închiriate.

„Avem suficienţi bani încât să închiriem acele spaţii”, a afirmat ministrul.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase