Rafila: O să ajungem să îi discriminăm pe cei care nu au boala

17 04. 2020, 00:00

„Discriminarea creşte în România faţă de pacienţi. O să ajungem să îi discriminăm pe cei care nu au boala. (…) Sunt persoane care se prezintă în spital şi nu sunt primiţi pentru că nu se prezintă cu test negativ. Dacă noi plecăm de la premisa că orice persoană sănătoasă care se prezintă la medic ar putea fi infectată şi nu îl tratăm până nu se prrezintăcu test pozitiv, creăm o problema legată de mortalitate mult mai mare”, a spus, joi seara, Alexandru Rafila, la „Marius Tucă Show”.

Preşedinte SRM a mai spus căa fost extinsă testarea şi au fost incluse persoanele la risc, adică pacienţiiii oncologici, pacienţii dializaţi, femeile gravide şi bătrânii din centrele de îngrijire.

„Trebuie să schimbăm algoritmul de eliberare a pacientului din spital care se bazează pe două teste PCR negative”, a mai spus Rafila.

„Cred că vârful a fost atins deja dacă lumea nu se vede de Paşte”

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a spus, joi, la „Marius Tucă Show”, că vârful epidemiei de coronavirus a fost atins deja dacă lumea nu se vede de Paşte, adăugând că românii ar putea să se întoarcă la serviciu, progresiv, de la data de 15 mai.

„Plecând de la raţiune că vârful va fi la două săptămâni după Paşte eu cred că vârful a fost atins deja dacă lumea nu se vede de Paşte. După trendul actual, care arată o creştere moderată, probabil că o să avem între 12.000 şi 14.000 de cazuri. Numărul de cazuri de astăzi este generat de comportamentul nostru din urmă cu şapte sau 10 zile”, a spus Rafila.

Preşedintele SRM a afirmat că românii ar trebui să se întoarcă la serviciu, progresiv, după dată de 15 mai.

„Teama este că după ce ridici măsurile, dacă o faci brusc, nu este bine şi atunci trebuie făcută gradual. Sărbătorile de Paşte reprezintă o relaxare a restricţiilor şi vrem să vedem ce se va întâmplă în acest interval de 7-14 zile, dacă reuşim să avem un comportament care să limiteze contactele fizice. (…) Aş încuraja marile lanţuri de magazine să mărească programul de lucru”, a mai zis sursa citată.

Microbiologul a spus că speră ca, începând cu 1 mai, România să intre pe un trend descendent susţinut, „care să ne facă să luăm măsuri de relaxare şi să redeschidem şi şcolile”.