Home » D:News » Rafila recomandă purtatul mănuşilor doar în unităţile sanitare. ”În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf, sper să avem medicaţia necesară

Rafila recomandă purtatul mănuşilor doar în unităţile sanitare. ”În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf, sper să avem medicaţia necesară

Rafila recomandă purtatul mănuşilor doar în unităţile sanitare. ”În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf, sper să avem medicaţia necesară
Publicat: 12.04.2020
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat că nu recomandă purtarea mănuşilor decât în unităţile sanitare. El a precizat că fularul sau batista nu protejează împotriva COVID-19.

„Purtatul mănuşilor nu îl recomand decât în unităţi sanitare. În momentul în care ne-am pus mănuşi nu mai suntem precauţi. E posibil că virusul să fi circulat în China mai devreme cu o luna decât a fost declarat de către autorităţi. În SUA au foarte multe cazuri noi, ei au făcut 2 milioane de tetse până acum, au o rată de pozitivitate de 15%. Şi noi în România avem tot 15%. Peste tot s-a vehiculat că ar fi vorba de o armă biologică. Din ceea ce am citit eu se exclude această posibilitate pentru că tipul de mutaţii găsite la acest virus nu sunt de natură să trezească suspiciuni, nu este un virus perfect. Eu zic că sunt şanse să se reducă transmiterea cu venirea căldurii. Există o corelaţie între fiecare grad de temperatura. Probabil că o temperatura medie se va corela şi cu încetinirea într-un procent apreciabil. În iarnă vom avea iar probleme. Nu ştiu dacă o să ne mai permitem să întrăm în izolare. Dacă o să o mai lungim aşa mult consecinţele economice sunt clare. Danezii au cam acelaşi număr de cazuri şi decese că şi noi. Populaţia daneză are obsinuinta respectării regulilor. Trebuie să ajungem şi noi la obişnuinţă asta. Trebuie să ne pregătim să luăm măsuri în funcţie de evoluţia pandemiei”, a spus Rafila la emisiunea „Marius Tucă Show”.

Microbiologul a punctat faptul că i se pare o greşeală să se recomande batisate sau fulare drept protecţie împotriva COVID-19.

„Se poartă masca când suntem răciţi şi ne deplasăm. Restul populaţiei poate să poarte o mască în funcţie de disponibilitate. Este recomandată cea chirurgicală şi a doua una din material de bumbac. Mi se pare o greşeală să se recomande batisate sau fulare care nu protejează în niciun fel”, a subliniat Rafila, la „Marius Tucă Show”.

Rafila: În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf. Sper că până atunci să avem medicaţia necesară

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a mai spus că în lunile noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf de infectări cu COVID-19, însă speră ca până atunci să existe medicaţia necesară.

„Dacă reuşim să menţinem un comportamet reţinut putem ajunge la o relaxare mai rapidă. Îmi pare bine că domnul ministru Tătaru a preluat punctul nostru de vedere legat de evoluţia acestui virus, cu vârful în săptămâna după Paşte. Este greu să condamni oamenii că vor să îşi vadă părinţii. (…) Cred că o se depăşim numărul de 10.000 de cazuri de îmbolnăviri, cred că 12.000, 14.000 ar fi corect pentru sfârşitul lui aprilie. În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf, sper că până atunci să avem medicaţia necesară. Am primit o donaţie de azitromicina de la compania Sandoz pentru 10.000 de pacienţi. Mai este un antiviral în studiu în Japonia şi China şi sperăm să ne dea şi nouă formul aşa îl putem produce”, a spus Alexandru Rafila, la „Marius Tucă Show”.

Microbiologul a punctat că spălatul pe mâini este mai eficient decât spirtul.

„A dispărut chestiunea legată de folosirea banilor, nu trebuie să credem că pe orice punem mâna suntem potenţial infectaţi. (…) Se poartă masca când suntem răciţi şi ne deplasăm. Restul populaţiei poate să poarte o mască în funcţie de disponibilitate. Este recomandată cea chirurgicală şi a doua una din material de bumbac. Mi se pare o greşeală să se recomande batisate sau fulare care nu protejează în niciun fel”, a subliniat Rafila.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase