ÎPS Pimen, tratat cu Remdesivir şi trei doze de plasmă hiperimună de la donatori vindecaţi de COVID-19

06 05. 2020, 10:00

Plasma hiperimună prelevată de la persoane care s-au vindecat de coronavirus reprezintă cel mai nou tratament folosit de medicii de la Institut în paralel cu o schemă de medicamente diferite, în speranţa că starea sa de sănătate se va ameliora.

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor este în stare gravă, pe secţia de ATI a Institutului. El a fost intubat în seara zilei de 1 mai, după ce a suferit complicaţii pulmonare, potrivit Mediafax.

În afară de tratamentul cu plasmă, ÎPS Pimen mai primeşte, alături de alte medicamente şi Remdesivir, un medicament care a dat rezultate foarte bune în urma unuor studii clinice făcute pe pacienţi din SUA. Remdesivir a devenit de altfel şi primul tratament aprobat oficial pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, după autorizarea dată de FDA.

ÎPS Pimen a fost adus de la Suceava la Bucureşti pe data de 20 aprilie cu un elicopter MI8, alături de un pacient de 47 de ani aflat la acea dată în stare gravă. Medicii SMURD Iaşi au spus la acea vreme că a fost o misiune de noapte deosebită, făcută în sprijinul pacienţilor aflaţi în stare gravă.

Marţi, unul dintre cei trei pacienţi internaţi în secţia de ATI a unităţii sanitare, pacienţi care au primit zilele trecute plasmă hiperimună, a fost extubat. Starea celor trei este stabilă, dar încă sunt foarte fragili pentru că au mai multe dezechilibre în organism puse pe seama bolii. Medicii vor putea spune cu exactitate care este efectul tratamentului cu plasmă în cazul lor după o perioadă de două sau trei săptămâni. 

Orice tratament reprezintă însă o şansă în plus la viaţă pentru cei aflaţi în stare critică, aşa că medicii îi îndeamnă pe cei care s-au vindecat de COVID-19 să nu ezite să meargă să doneze plasmă. În secţiile de ATI din spitalele din România specialiştii îngrijesc acum 244 de oameni.