Home » Știință » Remdesivir, primul medicament special pentru tratarea coronavirusului. Va începe folosirea lui în spitalele din SUA

Remdesivir, primul medicament special pentru tratarea coronavirusului. Va începe folosirea lui în spitalele din SUA

Remdesivir, primul medicament special pentru tratarea coronavirusului. Va începe folosirea lui în spitalele din SUA
Publicat: 05.05.2020
Remdesivir va fi folosit cel mai probabil de săptămâna aceasta în spitalele din SUA pentru tratarea pacienţilor care suferă de coronavirus, după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat, în procedură de urgenţă, utilizarea medicamentului antiviral la persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2, au anunţat reprezentanţii companiei producătoare.

Daniel O’Day, CEO şi preşedinte al Gilead Sciences, compania farmaceutică care a creat medicamentul, a afirmat că au fost donate guvernului american 1,5 milioane de flacoane, suficient pentru a trata între 150.000 şi 200.000 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

Medicamentul va ajunge în secţiile de terapie intensivă din spitale. „Vor începe să trimită zeci de mii de cure de tratament la începutul acestei săptămâni şi să ajusteze pe măsură ce epidemia se schimbă şi evoluează în diferite oraşe”, a precizat Daniel O’Day, citat de USA Today.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat, săptămâna trecută , în procedură de urgenţă Remdesivir pentru folosirea ca tratament la pacienţii spitalizaţi pentru COVID-19.

Testele clinice efectuate în SUA relevă că medicamentul Remdesivir accelerează recuperarea în cazul pacienţilor care au forme avansate de COVID-19, rezultat pe care Administraţia Donald Trump l-a catalogat drept un progres „semnificativ”.

„Pacienţi spitalizaţi cu forme avansate de COVID-19 şi simptome pulmonare care au primit Remdesivir s-au recuperat mai rapid decât pacienţi în situaţii similare supuşi unei proceduri placebo, conform analizării preliminare asupra datelor obţinute printr-un studiu clinic aleatoriu efectuat pe 1.063 de pacienţi, iniţiat pe 21 februarie”, au anunţat Institutele Naţionale pentru Sănătate din SUA (NIH).

Denumit „Test pentru tratament adaptiv anti-COVID-19″, studiul clinic a fost efectuat cu sprijinul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite. „Rezultatele preliminare arată că pacienţi care au primit Remdesivir au avut o perioadă de recuperare mai rapidă cu 31% decât cei supuşi unei proceduri placebo. Mai exact, durata medie de recuperare a fost de 11 zile pentru pacienţii trataţi cu Remdesivir, comparativ cu 15 zile pentru cei din procedura placebo. De asemenea, rezultatele sugerează şi un beneficiu privind supravieţuirea, rata mortalităţii fiind de 8,0% în cazul grupului care a primit Remdesivir, faţă de 11,6% pentru grupul din procedura placebo”, au precizat Institutele Naţionale pentru Sănătate din SUA (NIH).

Remdesivir se administrează intravenos 

Preşedintele SUA, Donald Trump, a salutat rezultatele obţinute de compania farmaceutică Gilead Sciences. Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA, a declarat că rezultatele sunt „semnificative”. „Este ceva destul de important”, a afirmat Anthony Fauci după o reuniune desfăşurată la Casa Albă.

Medicamentul nu este administrat oral, ci intravenos, din cauza modului în care este metabolizat. Gilead a anunţat că urmează să creeze peste 140.000 de cure de tratament până la sfârşitul lunii mai, peste 500.000 până în octombrie şi mai mult de un milion până în decembrie. Compania încearcă, de asemenea, să dezvolte alte metode de administrare a medicamentului, sperând să poată fi folosit şi în afara spitalelor, eventual sub formă de inhalant.

Gilead a dezvoltat iniţial Remdesivir ca tratament pentru Ebola, care a înregistrat rezultate bune în studiile clinice, însă care nu a fost aprobat spre utilizare. După autorizarea dată de FDA, Remdesivir devine astfel primul tratament special pentru tratarea coronavirusului.  Autorizarea este valabilă doar pentru Statele Unite ale Americii.

Câteva doze de Remdesivir au ajuns şi în România, la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, fiind administrat, în primă fază, unui număr de nouă pacienţi COVID-19, ca parte a unui studiu clinic.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase