Schimbare de echipament pe ISS, astronauții vor primi o nouă toaletă

20 06. 2020, 15:30
Credit foto: Pixabay

Sistemul universal de gestionare a deșeurilor este o toaletă spațială îmbunătățită.

În cursul acestui an, Stația Spațială Internațională (ISS) va primi un echipament important pentru buna desfășurarea a activităților la bordul său: o toaletă. Sistem universal de gestionare a deșeurilor (Universal Waste Management System) a fost proiectat pentru a fi o soluție superioară sistemului actual, notează Space.

„Pachetul” va fi lansat în această toamnă

Oficialii NASA au anunțat că  sistemul de gestionare al deșeurilor va fi transportat către SSI în această toamnă. Deși cercetătorii și oficialii agenției au decis că această lansare trebuie să aibă loc, o necunoscută este reprezentată de către naveta care ar putea fi folosită.

Jim Broyan, managerul interimar al programului de Tehnologie de Control al Mediului, Sprijin pentru Viață, Sănătatea și Performanța Echipajelor al Centrului Spațial Johnson, explică faptul că acest acest sistem va oferi inginerilor detalii despre potențialele provocări ale unor viitoare misiuni spațiale.

Reguli de protecție planetară pentru misiunile marțiene

În timpul unei întâlniri a Comisiei pentru Cercetare Spațială în care a fost prezentat planul de lansare a toaletei a fost discutată și situația deșeurilor umane produse în timpul misiunilor către Marte.

Oamenii de științăau luat în calcul  posibilitatea ca fecalele umane să contamineze suprafața planetei Marte și de aceea exclud posibilitatea folosirii unei similare soluții ca în cazul Apollo 11. În acea misiune astronauții și-au lăsat deșeurile pe suprafața selenară, în pungi.

În ceea ce privește misiunile spațiale, deșeurile umane reprezintă un aspect important, pe care din obișnuință avem tendința să îl ignorăm, dar, pentru un zbor către Marte acest lucru nu mai este posibil. Calculele arată că pentru un singur zbor ar putea fi produse 270 de kilograme de fecale, apa reprezentând 75% din acestea.

„Obiectivele noastre viitoare sunt acelea de a stabiliza și usca deșeurile metabolice pentru a le face inactive din punct de vedere microbian și, eventual, reutilizarea acestei ape, reducerea cantității de consumabile, deoarece se acumulează într-o misiune lungă și ne uităm și la posibilitatea refolosirii unei părți din deșeuri?”, a explicat Jim Broyan.

Sistem universal de gestionare a deșeurilor

În prezent, soluția folosită pentru a reduce pericolul ridicat de deșeurile umane, astronauții adaugă cărbune care are rolul de a reduce activitatea bacteriilor. În cazul unui zbor spațial îndelungat trebuie, în cele din urmă, identificată o nouă soluție.

NASA a explicat faptul că noua toaletă nu a fost gândită pentru a rezolva  problemele legate de gestionarea deșeurilor produse în timpul zborurilor spațiale. Totuși, opinile astronauților legate de modul în care aceasta funcționează și cum ar putea fi folosită vor fi integrate în proiectarea unor versiuni viitoare.

Toaleta folosită în prezent la bordul ISS a fost proiectată în anii ‘90, fiind bazat pe sistemul folosit la bordul navetelor din acea perioadă. Astronauții explică faptul că design-ul folosit are o serie de probleme, ceea ce se traduce printr-o serie de „dezastre” atunci când este utilizată.

Citește și:

SpaceX va asigura serviciile de logistică pentru staţia spaţială către Lună a NASA

NASA vrea să instaleze o capsulă-hotel pe Staţia Spaţială Internaţională

Cum se prepară fursecurile în spaţiu? Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au făcut o demonstraţie

Staţia Spaţială Internaţională ar putea să îşi continue activitatea până în anul 2030