Eclipsă de Soare pe 21 iunie 2020. Spectacolul ceresc va fi vizibil și din România

20 06. 2020, 14:30

O eclipsă de Soare are loc pe 21 iunie, iar fenomenul este vizibil și din România, începând cu ora 08:13.

Observat de pe Pământ, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice are loc atunci când Luna acoperă parțial Soarele. Astfel, un „inel de foc” se formează pe cer. Iată că pe 21 iunie un astfel de moment ne va încânta privirile.

Fenomenul se numește o eclipsă inelară sau eclipsă parțială de Soare și se întâmplă atunci când Luna este la cea mai mare distanță de Pământ pe orbita sa, astfel că pare mai mică pe cerul nostru în comparație cu Soarele.

Mica diferență în mărime este tocmai ceea ce deosebește eclipsele inelare și cele totale, atunci când poziția mai apropiată a Lunii o face să pară de aceeași dimensiuni ca Soarele. De asemenea, în acest caz, „inelul de foc” este distorsionat de atmosfera planetei noastre.

Spectacolul eclipsei de Soare va putea fi văzut și pe cerul României

În acest sfârșit de săptămână, eclipsa de Soare va fi vizibilă din Asia și Africa central, precum și multe alte locații ca sud-estul Europei și zone întinse din Australia.

Fenomenul uimitor va putea fi observat devreme în dimineața zilei de 21 iunie, începând cu ora 08:13. Faza maximă a eclipsei parțiale va avea loc la 08:43, iar fenomenul va lua sfârșit la ora 09:14.

În timpul fazei maxime, Luna va bloca 99,4% din Soare.

NASA subliniază că putem să ne aflăm la sute de kilometri depărtare de banda de totalitate și tot ne putem bucura de priveliștea deosebită. Bineînțeles, acest lucru este posibil atât timp cât cerul este senin.

Cu prilejul eclipsei de Soare din 21 iunie 2020, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a anunțat inaugurarea celui mai mare telescop destinat publicului pentru observații solare din România.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eclipsa parțială de Soare din România. La Bârlad va fi inaugurat cel mai mare telescop destinat publicului

Luna emite pulsuri de lumină şi nimeni nu ştie de ce

O bucată din Lună, scoasă la vânzare, iar suma nu este deloc mică

5 mituri despre Lună uşor de infirmat