Aproape jumătate dintre cazurile de coronavirus din România, raportate în cinci județe – analiză INSP

22 07. 2020, 15:30

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a realizat o analiză a datelor legate de noile cazuri de coronavirus din România, confirmate în perioada 13-19 iulie. Aproape jumătate din totalul îmbolnăvirilor s-au înregistrat în Bucureşti, Argeş, Braşov, Galaţi și Prahova.

În ceea ce priveşte morţile persoanelor infectate cu virusul, 42,6% din totalul deceselor înregistrate săptămâna trecută au fost raportate în Argeş, Prahova, Bucureşti, Galaţi şi Timiş. Analiza INSP arată că 78.5% din cei decedaţi aveau vârste de peste 60 ani, iar 59% erau de sex masculin. În 94% din aceste cazuri, victimele coronavirusului aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

În judeţele Argeş, Braşov, Dâmboviţa si Galaţi se înregistrează o rată de incidenţă cumulată peste 100/100.000 locuitori.

Având în vedere numărul total de cazuri de coronavirus înregistrate în România până la momentul realizării analizei, respectiv 38.139, procentele pe judeţe arată în felul următor:

  • Bucureşti – 11,7% din cazuri
  • Suceava – 11,2% din cazuri
  • Braşov – 6,2% din cazuri
  • Argeş – 5,5% din cazuri
  • Galaţi – 4,3% din cazuri

Care sunt județele cu cele mai multe decese de coronavirus

Cât despre decesele persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 (respectiv 2.038), situaţia este următoarea:

  • Suceava – 14,8% din numărul deceselor
  • Bucureşti – 7,9% din numărul deceselor
  • Galaţi – 5,5% din numărul deceselor
  • Braşov – 4,9% din numărul deceselor
  • Argeş – 4,4% din numărul deceselor

Tătaru: România a ajuns „ciuma Europei”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus, miercuri, că România a ajuns „ciuma Europei” din cauză că românii nu au respectat regulile sau au instigat la nerespectarea lor. Totuși, el a afirmat că „nu avem perspectiva unei noi stări de urgență”.

În acest moment, nu avem perspectiva unei stări de urgență, dar starea de alertă se va menține atâta timp cât vom reuși să gestionăm să mergem pe acea pantă descendentă. Nu m-aș putrea gândi cam când ar trebui să vină o stare de urgență, m-aș gândi cum am putea face ca toți dintre noi să ne respectăm partea noastră de treabă.Atâta timp cât avem acele curente negaționiste, cât avem acea bagatelizare a celor trei, patru luni prin care am trecut împreună și toată lumea a respectat niște reguli, este destul de greu. Rămâne ca noi, la nivelul nostru, la Ministerul Sănătății, dumneavoastră ca media, să aducem în imagine ce se întâmplă și care este această față adevărată a infecției cu coronavirus. Trăim un moment dificil, dar dacă am fi numai noi am spune că suntem subiectivi. Dacă ne uităm în toată Europa și în toată lumea nu avem cum să mai fim subiectivi. Am ajuns ciuma Europei. Cum am ajuns ciuma Europei? Nerespectând niște reguli sau instigând să nu respectăm niște reguli.

Ministrul Sănătății a mai spus că sistemul medical gestionează în acest moment situația, „chiar dacă mai transferăm un paciente de la o Terapie Intensivă suprapopulată la altă Terapie Intensivă”.

Miercuri, în România, au fost înregistrate 1.030 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus.