UE ar putea autoriza anul acesta primul vaccin anti-COVID-19

22 07. 2020, 17:30
Sursa foto: Pixabay

Autorităţile de reglementare europene ar putea aproba anul acesta primul vaccin contra COVID-19, în contextul rezultatelor promiţătoare anunţate de mai multe companii farmaceutice, anunţă un oficial din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului.

„Ne pregătim de această posibilitate; noi, autorităţile de reglementare, trebuie să fim pregătite”, a declarat marţi Marco Cavaleri, directorul Departamentului de boli infecţioase şi vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului.

„Va trebui să vedem dacă aceste date vor fi suficiente pentru a permite orice fel de aprobare până la sfârşitul anului 2020″, a precizat Cavaleri, într-un interviu acordat agenţiei de presă Bloomberg.

Agenţia Europeană a Medicamentului va iniţia din toamnă procedurile de examinare, împreună cu producătorii. Rezultatele testelor, datele de producţie şi deciziile clinice vor fi evaluate de autorităţile de reglementare în timp real, pentru accelerarea procedurilor de aprobare. Abordarea va permite aprobarea oficială a oricărui vaccin eficient în doar câteva zile, a precizat Cavaleri.

Universitatea Oxford şi compania AstraZeneca au anunţat luni rezultate favorabile ale unui vaccin experimental anti-COVID-19. Date pozitive au fost anunţate şi de companiile Pfizer Inc. şi BioNTech SE, precum şi de grupul chinez CanSino Biologics.

100 de milioane de la UE pentru dezvoltarea rapidă de vaccinuri împotriva coronavirusului

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că va confinanța cu 100 de milioane de euro o cerere de propuneri lansată de Coalița pentru Inovare în domeniul pregătirii în eventualitatea apariției unei epidemii (CEPI) pentru dezvoltarea rapidă de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Sprijinul UE face parte din angajamentul Comisiei de a investi 1 miliard de euro din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare. Cercetarea și inovarea sunt necesare urgent pentru a dezvolta teste de diagnosticare, tratamente, vaccinuri și alte instrumente de prevenire care să combată răspândirea coronavirusului, anunță CE.

„Avem nevoie de tratamente și vaccinuri eficiente pentru a elimina pericolul cauzat de coronavirus. De aceea, suntem mândri să susținem eforturile CEPI de dezvoltare rapidă a celor mai promițătoare potențiale vaccinuri”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, potrivit Mediafax.

Prin sprijinul acordat CEPI în cadrul programului Orizont 2020 se vor finanța activități de cercetare și inovare, dar nu și fabricarea de vaccinuri.

CEPI reprezintă un parteneriat global creat în 2017 în scopul dezvoltării de vaccinuri menite să prevină apariția unor epidemii viitoare.