SpaceX a câștigat un nou contrat cu NASA pentru lansarea unei misiuni care va cerceta marginea heliosferei

01 10. 2020, 16:30

NASA a acordat un nou contract în valoare de 109,4 milioane de dolari companiei SpaceX, deținută de miliardarul american Elon Musk.

Contractul vizează lansarea sondei International Mapping and Acceleration Probe (IMAP), alături de alte două sonde, una pentru studirea apei pe Lună, și alta pentru monitorizarea vremii spațiale. Lansarea este programată pentru octombrie 2024 cu ajutorul rachetei Falcon 9, care va pleca de la baza Cape Canaveral din Florida.

Cel mai important „pasager” va fi IMAP care va ajunge la o distanță de 1,5 milioane km de Pământ, în direcția Soarelui, într-un punct gravitațional stabil numit Lagrange 1.

Fiind echipată cu 10 instrumente, sonda IMAP are misiunea de a cerceta marginea exterioară a helisoferei, de unde pătrund particulele suflate de vântul solar care sunt accelerate apoi prin spațiu. Marginea exterioară a heliosferei, denumită heliopauză și situată la circa 16 miliarde de kilometri depărtare de Soare, protejează Pământul și restul planetelor de razele cosmice dăunătoare.

Unele dintre instrumentele IMAP vor preleva mostre de particule neutre din spațiul interstelar care ajung în heliosferă, împreună cu particule de praf interstelar.

În plus, pentru a cerceta coliziunea dintre vânturile solare și materialele de la alte stele, IMAP va studia și procesele fundamentale care accelerează particulele în toată heliosfera și dincolo, potrivit Laboratorului de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, care dezvoltă misiunea și construiește sonda spațială pentru NASA, notează SpaceFlight Now.

Cât va costa misiunea de cercetare a marginilor helisoferei

Misiunea IMAP este estimată la 564 de milioane dolari, excluzând costul serviciilor de lansare. Contractul de lansare semnat de NASA cu SpaceX va ridica costul total al misiunii la aproape 675 de milioane de dolari.

Agenția spațială nord-americană a declarat că valoarea contractului cu SpaceX este de 109,4 milioane de dolari, inclusiv „serviciul de lansare și alte costuri aferente misiunii”.

Pe baza acestui contract, racheta Falcon 9 va lansa, în cadrul aceleiași misiuni, și alte patru dispozitive în afară de IMAP. Unul este Lunar Trailblazer, o sondă de mici dimensiuni construită de Lockheed Martin pentru a cerceta apa de pe Lună.

Totodată va fi lansată și Sonda Space Weather Follow-On Lagrange 1 (SWFO-L1), pentru a monitoriza vremea din spațiu, în special radiațiile solare care ar putea afecta grav comunicațiile, navigația prin satelit, operațiunile de zbor spațial și rețele electrice de pe Terra.

NASA intenționează, de asemenea, să selecteze două mici misiuni de heliofizică pe care să le lanseze împreună cu IMAP de pe racheta Falcon 9.

Vă recomandăm să citiți și:

Cele mai interesante 20 de descoperiri ale ultimului deceniu

Sonda Voyager 2 a NASA a transmis primele date de dincolo de Sistemul nostru Solar

Vânturile solare sunt altfel decât au crezut specialiştii de la NASA. Istorica misiune Parker Solar Probe oferă informaţii inedite

Un mister vechi de peste 300 de ani a fost dezlegat. Ce se întâmplă în timpul eclipselor solare