CE propune începerea vaccinării împotriva COVID-19 în aceeași zi pentru toate statele UE. Când începe vaccinarea în România

18 12. 2020, 11:00
Sursa foto: Pixabay

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune ca statele membre să înceapă vaccinarea împotriva COVID- 19 în aceeași zi. România a anunțat că este pregătită să înceapă vaccinarea pe 27 decembrie.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la o acțiune comună din partea Statelor Membre în ceea ce privește campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Ursula von der Leyen a propus ca, odată emisă autorizarea condiționată de punere pe piață din partea EMA, primele vaccinuri să fie administrate/distribuite simultan în fiecare dintre cele 27 de state membre.

EMA a anunțat organizarea întâlnirii finale de evaluare a vaccinului produs de BioNTech/Pfizer pentru luni, 21 decembrie 2020, cu o săptămână mai devreme decât era planificat inițial, urmând ca, în termen de două zile de la această întâlnire, vaccinul să primească autorizarea condiționată de punere pe piață.

Când începe vaccinarea împotriva COVID-19 în România

România este pregătită, în momentul de față, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie, anunță președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

„România este pregătită, în momentul de față, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie”, a anunțat Valeriu Gheorghiță la o întâlnire cu jurnaliștii. El spune că momentul va fi „istoric” în ambele variante – dacă va avea succes sau, „puțin probabil”, dacă nu va avea succes.

„În momentul de față Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul ăsta se pregătesc celelalte șase centre de stocare – încă de mâine (joi – n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare. Toate echipamentele sunt achiziționate (…) Capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze la Cantacuzino și încă 200.000 de doze la centrele regionale”, precizează președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea, potrivit Mediafax.

Campania ar trebui să dureze între șase și șapte luni

El a menționat că primele persoane vaccinate vor face parte din corpul sanitar din primele zece spitale COVID-19.

Valeriu Gheorghiță spune că, pentru un grad de 60-70% din populație, campania ar trebui să dureze șase-șapte luni.

Totodată, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea precizează că gradul de acceptare a vaccinării este de 70% la medici și de circa de 50% la asistenții medicali din spitalele non-COVID pentru vaccinare, iar a medicilor din spitalele COVID de peste 95%.