Rusia critică parteneriatul de securitate dintre SUA, M.Britanie şi Australia: „O provocare asupra regimului internaţional de proliferare nucleară”

04 10. 2021, 12:00
În cel de Al Doilea Război Mondial, capacitatea de detectare a submarinelor s-a dovedit esențială pentru eforturile de război ale Aliaților. Credit foto: Pixabay

Administraţia Vladimir Putin a criticat parteneriatul de securitate semnat de Statele Unite, Marea Britanie şi Australia (AUKUS), avertizând că există riscuri privind proliferarea nucleară.

Rusia a cerut informaţii suplimentare despre acordul dintre Statele Unite, Marea Britanie şi Australia.

„Suntem preocupaţi şi de faptul că parteneriatul va permite Australiei, după 18 luni de consultări şi mulţi ani de încercări, să obţină submarine cu propulsie nucleară într-un număr suficient încât să devină una dintre principalele cinci ţări care deţin acest tip de armament”, a declarat vineri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia Tass și preluat de Mediafax.

„Aceasta este o provocare majoră asupra regimului internaţional de proliferare nucleară”, a subliniat oficialul rus.

Australia va renunţa la achiziţionarea submarinelor militare franceze

Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China deţin submarine militare cu propulsie nucleară. Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat recent un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană.

SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze.

China a denunţat parteneriatul dintre SUA, Marea Britanie şi Australia, avertizând că va fi intensificată cursa înarmării.