Home » D:News » Submarine rusești au spart gheața din Arctica și au ieșit la suprafață simultan „pentru prima oară în istoria Marinei”

Submarine rusești au spart gheața din Arctica și au ieșit la suprafață simultan „pentru prima oară în istoria Marinei”

Submarine rusești au spart gheața din Arctica și au ieșit la suprafață simultan „pentru prima oară în istoria Marinei”
Sursa foto: Ministerul Apărării din Rusia
Publicat: 31.03.2021

Trei submarine ale Marinei din Rusia au spart stratul de gheață în Arctica pentru a ieși la suprafață simultan, navele fiind situate la sute de metri depărtare una față de cealaltă. Aceasta este o manevră navală extrem de dificilă.

O filmare dată publicității de Ministerul Apărării din Rusia arată cele trei submarine în timp ce sparg stratul de gheață în apropiere de arhipelagul Franz Josef, în Oceanul Arctic la nord de Marea Barents. Submarinele fac parte din expediția Umka-2021 („urs polar” în limba siberiană Chukchi) care implică 600 de membri civili și militari, inclusiv personal de la Societatea Geografică din Rusia, organizație non-guvernamentală stabilită în secolul XIX.

Cele trei submarine au spart un strat de gheață de 1,5 metri pentru a ieși la suprafață la o distanță de 300 de metri unul față de celălalt, „pentru prima oară în istoria Marinei”, a explicat Nikolay Yevmenov, comandant al Marinei rusești președintelui Vladimir Putin prin intermediul unei conferințe televizate.

Stratul de gheață poate atinge o grosime de până la 2,5 metri

În regiune, temperaturile se situau între minus 25 și minus 30 de grade Celsius, iar vântul sufla cu până la 110 km/h.

Submarinele nucleare încearcă să rămână ascunse sub gheața arctică pentru că astfel sunt pur și simplu invizibile pentru inamici. Însă, atunci când trebuie să iasă la suprafață, echipajul trebuie să încerce mai întâi să găsească locuri în care apa nu este acoperită de gheață, acolo unde pot ieși la suprafață mai ușor.

Dacă asta nu este posibil, manevre speciale și extrem de complicate trebuie întreprinse pentru ca submarinul să treacă prin gheața care poate atinge o grosime de 2,5 metri, potrivit Live Science.

O rută majoră pentru transportul comercial, creată cu spărgătoare de gheață nucleare

Este extrem de dificil pentru trei submarine să spargă gheața în același timp, având în vedere faptul că navele subacvatice nu pot comunica între ele.

Expediția Umka-2021 în apropiere de arhipelagul Franz Josef a început la data de 20 martie sub comanda Marinei rusești. Rusia a susținut că Arctica poate deveni o rută majoră pentru transportul comercial ce ar putea fi creată cu ajutorul spărgătoarelor de gheață nucleare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum ”vânezi” un submarin? Tactici militare folosite de către comandanții navelor de război

O ursoaică și puiul ei, împușcați după ce au urcat pe un submarin nuclear rusesc

Creaturi marine și o biodiversitate uimitoare, „blocate sub gheață” timp de 50 de ani, descoperite în Antarctica

Cea mai amplă misiune arctică din lume tocmai s-a întors acasă, iar descoperirile făcute sunt îngrijorătoare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase