1 Decembrie la Alba Iulia. Marea Unire, celebrată cu ceremonii militare, expoziții și spectacol de drone

21 11. 2021, 14:30
Sursa foto: Shutterstock

Expoziții, ceremonii militare și un spectacol de drone sunt programate de Ziua Națională în capitala Unirii. Primăria Alba Iulia a anunțat programul manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, în 25 noiembrie va avea loc sesiunea științifică „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român. 103 ani de la Marea Unire (1918-2021), 99 de ani de la Încoronarea regilor României Mari la Alba Iulia”, la Muzeul Național al Unirii, dar și vernisarea unei expoziții de fotografie istorică, de arhivă, „Ordinele Legiunii Române din Siberia”.

În 27 noiembrie este programat Crosul Unirii, în șanțurile Cetății Alba Carolina.

În 30 noiembrie, începând cu ora 10.30 vor avea loc ceremonii militare de depuneri de coroane și jerbe de flori la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul și la statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, urmând ca de la ora 12.15 să aibă loc arborarea Drapelului Național al României în Piața Tricolorului.

De la ora 18.00 va avea loc un spectacol de reenactment militar, itinerant, în zona Piața Tricolorului – Poarta a III-a – Piața Cetății.

Ziua de 1 Decembrie începe cu un marș al unirii

Ziua de 1 Decembrie începe cu un marș al unirii, programat între orele 8.00 și 10.00 pe traseul Gara Alba Iulia – Piața Tricolorului, apoi de la ora 11.00 va avea loc primirea soliilor din cetățile de scaun și citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, un spectacol de reconstituire istorică.

La ora 12.00 este programat un Te Deum la Catedrala Încoronării și tot la aceeași oră începe la Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia spectacolul „Micii mușchetari”.

Ceremonia militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii este programată la ora 13.00, iar o oră mai târziu va avea loc o ceremonie militară pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”.

Ziua va continua cu o expoziție despre Istoria Armatei Române și cu Gala Tezaure Umane Vii. De la ora 20.00 este programat un spectacol de drone în Parcul Unirii.