Home » D:News » Armata Rusiei pregătește prima unitate militară cu tancuri-robot Uran-9

Armata Rusiei pregătește prima unitate militară cu tancuri-robot Uran-9

Armata Rusiei pregătește prima unitate militară cu tancuri-robot Uran-9
Sursa foto: Tvzvezda.ru - Youtube
Publicat: 21.04.2021

Armata Rusiei pregătește prima unitate militară care are în componență tancuri-robot, a relatat agenția de știri TASS.

Tancul pilotat de la distanță, numit Uran-9, poate fi echipat cu turele automate, aruncătoare de flăcări și rachete anti-tanc. Astfel, acesta este încă un semn că ne îndreptăm spre un viitor în care sistemele de arme automate vor fi prezente pe câmpul de luptă.

„După cum a raportat Vasily Tonkoshurov, șeful Statului Major al Armatei, ministrului apărării, prima unitate cu roboți de luptă va fi înființată în Forțele Armate Ruse pentru a folosi cinci sisteme robotizate Uran-9 sau 20 de vehicule de luptă”, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia.

Ministerul a mai transmis că „o unitate experimentală este în curs de înființare în incinta unuia dintre centrele de cercetare științifică ale Ministerului Apărării”.

Utilizarea tancurilor Uran-9 nu a decurs fără probleme

Tancurile Uran-9 vor fi însoțite de mulți alți roboți în viitor, care vor avea o serie de diferite îndatoriri. „Ne așteptăm să putem continua să extindem gama de roboți. Cu siguranță, aceștia sunt deja necesari în armata de astăzi. Aceștia vor fi roboți grei (pentru eliminarea minelor) și tot ceea ce ține de dezvoltarea în continuare a roboților de recunoaștere chimică și radiații”, a declarat Sergei Shoigu, ministrul rus al Apărării.

Utilizarea tancurilor Uran-9 la începutul anului 2018 în Siria nu a decurs fără probleme. Tancurile nu au îndeplinit standardele necesare în mai multe operațiuni de luptă. Au existat probleme legate de suspensia vehiculelor și chiar o „funcționare instabilă” a tunului automat de 30 mm.

Rusia nu este prima națiune care profită de vehicule de luptă fără pilot

Producătorul tancului-robot, Kalashnikov Concern, susține că a reușit să remedieze unele dintre aceste probleme încă din 2018. Vladimir Dmitriev, directorul general al companiei, a recunoscut totuși că „au fost identificate deficiențe în timpul testelor din Siria”.

„În special, problemele controlului, mobilității reduse și serviciilor de informații și supraveghere militară nesatisfăcătoare au fost luate în considerare de ingineri și au fost rectificate”, a precizat Dmitriev, citat de Futurism.

Vehiculele de luptă fără pilot ridică numeroase semne de întrebare din punct de vedere etic, iar Rusia nu este prima națiune care profită de acestea. Spre exemplu, Armata SUA folosește de mult timp sisteme aeriene fără pilot.

Vă mai recomandăm să citiți și:

În Arctica rămasă fără gheață, Rusia testează cele mai noi arme

Un peisaj straniu cu dungi, apărut în solul din Rusia, i-a nedumerit pe cercetătorii de la NASA

Incident cu un bombardier strategic în Rusia. Trei militari au murit după ce au fost catapultați accidental

Rusia și China vor crea o stație de cercetare pe Lună

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase