SUA au autorizat doza booster pentru tinerii de 16 și 17 ani

12 12. 2021, 02:00
Foto: Mufid Majnun/ Unsplash

Autorităţile sanitare americane au autorizat joi doza booster a vaccinului de la Pfizer pentru tinerii de 16 și 17 ani.

Agenţia pentru Medicamente din SUA a autorizat joi doza booster a vaccinului COVID-19 de la Pfizer pentru cei cu vârste de 16 și 17 ani, în timp ce oficialii din domeniul sănătății publice i-au îndemnat pe americani să se vaccineze suplimentar din cauza îngrijorărilor legate de noua variantă Omicron a virusului, scrie Reuters.

Autorizația pentru utilizare în regim de urgență le va permite celor de 16 și 17 ani să primească a treia doză la cel puțin șase luni după a doua doză de vaccin.

Aproximativ 4,7 milioane de adolescenți de 16 și 17 ani din Statele Unite sunt complet vaccinați și peste 2,5 milioane dintre ei sunt la șase luni după ce au primit a doua doză.

Unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vaccinurile suplimentare pentru această grupă de vârstă din cauza riscului de inflamații cardiace la tineri, care au fost legate de vaccinurile cu ARN mesager, cum ar fi vaccinul Pfizer/BioNTech.

Varianta Omicron și vaccinul Pfizer

Autorizarea de către FDA vine la o zi după ce Pfizer și BioNTech au publicat date care sugerează că vaccinurile de rapel ar putea fi esențiale pentru protecția împotriva infecției cu varianta Omicron a coronavirusului.

CDC a identificat mai puțin de 100 de cazuri de Omicron în Statele Unite, dar se așteaptă ca acestea să crească în următoarele săptămâni și luni.

Între timp, varianta dominantă Delta, care este foarte transmisibilă și poate fi transmisă de persoane care sunt complet vaccinate, a dus la creșterea numărului de infecții. Regiunile în care activitățile s-au mutat în interior, din cauza iernii, precum nord-estul, au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale numărului de cazuri noi, care acum se apropie în medie de 120.000 în fiecare zi.