Home » Știință » Cazurile de infecție cu Omicron par să fie mai ușoare – EMA

Cazurile de infecție cu Omicron par să fie mai ușoare – EMA

Cazurile de infecție cu Omicron par să fie mai ușoare – EMA
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 10.12.2021

Majoritatea cazurilor de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 par a fi „uşoare”, a anunțat joi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dar a avertizat că încă se investighează dacă ar putea produce o formă severă de COVID-19.

„Cazurile (din  Uniunea Europeană n.r.) par să fie în cea mai mare parte uşoare, trebuie însă să adunăm mai multe dovezi pentru a determina dacă spectrul de gravitate al bolii cauzate de Omicron este diferit de cel al tuturor celorlalte variante care au circulat până acum”, a declarat Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare a EMA, potrivit AFP.

Apariția acestei variante cu multe mutații a provocat panică după ce a fost detectată luna trecută, existând temerea că ar putea fi mult mai contagioasă, ar putea produce o formă mai severă a bolii COVID-19 sau ar limita protecția oferită de vaccinuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)a afirmat, săptămâna aceasta, că după primele indicii Omicron pare într-adevăr să aibă o rată de reinfectare mai ridicată pentru persoanele vindecate de boală sau vaccinate, dar să provoace simptome mai puţin severe.

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech au spus că o a treia doză din serul lor a oferit o protecție eficientă împotriva variantei și că vor dezvolta unul specific pentru Omicron, care ar trebui să fie gata în martie 2022.

EMA: Prea devreme pentru a stabili eficacitatea vaccinurilor în cazul Omicron

Marco Cavaleri, şeful strategiei de vaccinare a EMA, a precizat că este prea devreme pentru a comenta cât de bine au funcționat vaccinurile împotriva Omicron.

„În acest stadiu nu avem suficiente date cu privire la impactul acestei variante asupra eficacității vaccinurilor aprobate, însă analizăm continuu orizontul pentru a aduna date în acest sens”, a spus el.

Până în prezent, EMA a aprobat patru vaccinuri împotriva COVID (produse de Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca), două tratamente cu anticorpi și a dat undă verde pilulei Merck, văzută ca un tratament inovator pentru că poate fi efectuat acasă.

Sursa foto: Shutterstock

Referitor la administrarea celei de a treia doze, Marco Cavaleri a precizat că țările din blocul comunutar ar putea să o efectueze chiar la trei luni după regimul inițial de două doze.

„În timp ce recomandarea actuală este de a administra booster (a treia doză) de preferință după șase luni, datele disponibile în prezent susțin o administrare sigură și eficientă a unui rapel încă de la trei luni de la vaccinarea cu schema completă”, a declarat Marco Cavaleri, citat de Reuters.

El a adăugat că politica de sănătate publică a statelor membre va juca un rol în luarea unei astfel de decizii.

Referitor la campania de vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani, începută în Statele Unite, Cavaleri a mai spus că până acum nu au apărut probleme legate de siguranță.

Vă recomandăm să citiți și:

A apărut o nouă versiune a Omicron și este „invizibilă”

Cât de eficient este vaccinul Pfizer împotriva variantei Omicron? Primele rezultate anunțate de cercetători

Cercetătorul care a secvențiat primul varianta Omicron, îngrijorat de viteza schimbărilor

Care este marea problemă a Omicron, potrivit lui Valeriu Gheorghiță

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase