Consecințele războiului declanșat de Rusia. Economia SUA va încetini, iar Europa riscă recesiunea

09 03. 2022, 01:00
Sursa foto: Pixabay

Într-o primă încercare de a evalua impactul economic al invaziei din Ucraina, analiștii spun că SUA vor crește mai lent, cu o inflație mai mare, economia Europei va cocheta cu recesiunea, iar Rusia va intra într-un declin profund, de două cifre, scrie CNBC.

CNBC Rapid Update, media a 14 previziuni pentru economia americană, estimează o creștere a PIB-ului de 3,2% în acest an, o modestă reducere de 0,3% față de previziunile din februarie, dar totuși o creștere peste tendință, în condițiile în care SUA continuă să își revină după Omicron. Inflația pentru cheltuielile de consum personal, indicatorul preferat al Fed, este văzută în creștere cu 4,3% în acest an, cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât în februarie.

Analiștii au avertizat că rămân multe necunoscute despre modul în care economia americană va răspunde la un șoc petrolier care a dus la o creștere rapidă a prețului țițeiului peste 126 de dolari pe baril și la un preț mediu național al benzinei de peste 4 dolari pe galon. Cei mai mulți văd riscurile pentru previziunile lor înclinate spre o inflație mai mare și o creștere mai mică.

Ce ar însemna o eliminare completă a petrolului rusesc din oferta globală?

O eliminare completă a petrolului rusesc din oferta globală ar putea însemna un rezultat mult mai sumbru, au spus economiștii.

Estimările arată o accelerare a creșterii economice a SUA la 3,5% în al doilea trimestru, de la 1,9% în primul trimestru. Dar această estimare pentru al doilea trimestru este în scădere cu 0,8 puncte procentuale față de sondajul anterior. Astfel, economia este în continuare văzută ca revenindu-și din valul Omicron, dar nu la fel de puternic, deoarece inflația ia o mușcătură mai mare.

Estimările privind inflația sunt cu 1,7 puncte procentuale mai mari pentru acest trimestru și cu 1,6 puncte procentuale pentru următorul. Se așteaptă ca inflația să scadă de la 4,3% în acest an la 2,4% până la sfârșitul anului.

Cei mai mulți sunt de acord că efectul va fi mai rău în Europa.

Rusia va fi lovită cel mai tare

Barclays și-a redus prognoza de creștere pentru Europa în acest an la 3,5%, de la 4,1% luna trecută.

„Creșterea prețurilor materiilor prime și aversiunea față de risc pe piețele financiare sunt principalele canale de contagiune, ceea ce implică un șoc stagflaționist global, Europa fiind cea mai expusă regiune”, a spus banca de investiții.

JPMorgan a eliminat aproape un procent din creșterea europeană din acest an, iar acum prognozează că PIB-ul va crește cu 3,2%.

Se preconizează că Rusia va fi lovită cel mai tare dintre toate. JPMorgan prognozează o scădere de 12,5% a PIB-ului, în timp ce economia țării se clatină sub povara unor sancțiuni fără precedent care i-au înghețat rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari și i-au izolat economia de restul lumii.

Institutul pentru Finanțe Internaționale vede o contracție de 15%, dublu față de declinul înregistrat în urma crizei financiare globale. „Rusia nu va mai fi niciodată la fel”, a scris economistul-șef al IIF, Robin Brooks.