Hackerii ruși au încercat să atace NATO și armatele unor țări din Europa de Est

02 04. 2022, 02:00
Sursa foto: Pixabay

Hackeri ruși au încercat recent să pătrundă în rețelele NATO și ale armatelor unor țări din Europa de Est, a declarat Grupul de analiză a amenințărilor al Google într-un raport citat de Reuters.

Raportul nu a precizat care armate au fost vizate în ceea ce Google a descris ca fiind „campanii de phishing de” lansate de un grup cu sediul în Rusia numit Coldriver, sau Callisto.

„Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi care nu aparțin Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se arată în raportul citat de Reuters.

Rusia, care se află în prezent sub sancțiuni economice occidentale severe ca urmare a deciziei sale de a invada Ucraina la 24 februarie, neagă în mod regulat acuzațiile de organizare de atacuri cibernetice asupra țintelor occidentale.

„Vedem zilnic activități cibernetice rău intenționate”

În 2019, firma finlandeză de securitate cibernetică F-Secure Labs a descris Callisto ca fiind un actor neidentificat, „interesat de colectarea de informații legate de politica externă și de securitate” în Europa.

Grupul a vizat, de asemenea, un centru de excelență al NATO, se arată în raportul de miercuri al Google, fără a da detalii.

Într-o declarație, NATO nu a abordat în mod direct raportul Google, dar a spus: „Vedem zilnic activități cibernetice rău intenționate”.

„Centrele de excelență NATO lucrează alături de Alianță, dar nu fac parte din NATO ca atare. Suntem în contact cu ei pe această temă”, se arată în declarație.