Home » D:News » Exercițiul NATO din Arctica capătă o nouă semnificație după invazia Rusiei în Ucraina

Exercițiul NATO din Arctica capătă o nouă semnificație după invazia Rusiei în Ucraina

Publicat: 25.03.2022
Exercițiul NATO din Arctica capătă o nouă semnificație după invazia Rusiei în Ucraina
Foto: Shutterstock

Scenariul exercițiului militar NATO din cercul arctic este similar de ani de zile: Norvegia este atacată de o țară fictivă, ceea ce declanșează clauza de apărare colectivă a alianței și duce la venirea în apărarea țării a trupelor din Statele Unite și a peste o duzină de parteneri.

Dar anul acesta, exercițiul bianual, cunoscut sub numele de Cold Response, a căpătat o semnificație suplimentară pentru unii dintre cei aproximativ 3.000 de pușcași marini americani care participă la el, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

Caporalul Sean Galigan, un pușcaș marin de 21 de ani din New Jersey care se concentrează pe realimentarea aeronavelor în timpul exercițiului, a declarat că invazia a fost în mintea sa, chiar dacă exercițiul a fost planificat cu luni înainte ca Rusia să înceapă să își adune forțele în apropierea Ucrainei.

Invazia Ucrainei a sporit neliniștea

„Întotdeauna este ceva ce s-ar putea întâmpla, dar acum, din moment ce suntem aici, dacă s-ar întâmpla ceva, am fi gata de plecare”, a spus Galigan.

Relațiile dintre Norvegia și Rusia, care împart o graniță arctică, s-au îmbunătățit treptat în perioada de după Războiul Rece, înainte de a suferi un regres atunci când Moscova a anexat Crimeea în 2014.

Acest lucru a declanșat tensiuni în nord de ambele părți ale frontierei și manevre militare mai frecvente.

Chiar înainte de invazie, despre care președintele rus Vladimir Putin spune că este o „operațiune militară specială”, Moscova a acuzat NATO că destabilizează securitatea europeană prin exerciții militare la scară largă și prin consolidarea armatei sale pe flancul estic al alianței.

Deși nu există semne că Rusia ar avea în vedere să facă mișcări militare asupra Norvegiei, invazia Ucrainei, care a distrus clădiri și a ucis civili, a sporit neliniștea în regiune.

Exercițiul reunește 30.000 de soldați din 27 de țări

Inamicul din exercițiu este fictiv, dar paralelele cu ceea ce ar putea arăta un viitor conflict în regiune sunt inconfundabile. În cadrul exercițiului, pușcașii marini americani efectuează debarcări amfibii în Norvegia, spațiul aerian deasupra țării este contestat și se depun eforturi minuțioase pentru a analiza logistica aducerii trupelor în țară și a reaprovizionării acestora, potrivit Mediafax.

Iterația anterioară a exercițiului a fost anulată din cauza coronavirusului și a avut loc ultima dată în 2018, când s-a numit Trident Juncture.

Exercițiul reunește aproximativ 30.000 de soldați din 27 de țări, se desfășoară într-un centru de operațiuni simulat în Boda, cu rânduri de pușcași marini care lucrează pe computere pentru a-și urmări inamicul fictiv.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase