Dronele kamikaze sau Switchblade (DOCUMENTAR)

05 04. 2022, 10:27

This browser does not support the video element.

Concepută de US Air Force Special Operations Command (AFSOC) și dezvoltată de armata SUA, drona kamikaze sau Switchblade a fost menită să ajute trupele americane să răspundă la ambuscadele inamice din Afganistan.

La 29 iulie 2011, armata americană a acordat companiei AeroVironment un contract de 4,9 milioane de dolari pentru „exploatarea rapidă” a unui număr nespecificat de drone kamikaze către forțele din Afganistan. La 20 martie 2012, armata a adăugat 5,1 milioane de dolari.

Muniția… rătăcitoare, cunoscută și sub denumirea de dronă sinucigașă sau dronă kamikaze, este o categorie de sisteme de arme în care explozibilul așteaptă pasiv, în jurul unei zone țintă mai mult timp și atacă doar după ce o țintă este localizată.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte arme, Switchblade poate opri sau anula o misiune dacă situația se schimbă după lansare, permițându-i să angajeze o țintă secundară sau să se autodistrugă fără a provoca victime sau daune materiale.

La fel ca multe drone, Switchblade este direcționată prin navigarea punctului de referință, în care un om trasează o cale pe o hartă, iar robotul, odată lansat, zboară de la sine.

Drona kamikaze conține camere, iar videoclipurile de la acești senzori, precum și informațiile GPS și procesarea imaginilor, sunt folosite pentru a ghida Switchblade.

Este, de asemenea, proiectată pentru a primi informații de țintire de la alte drone, permițându-i să urmărească și să găsească ținte selectate.

Asta o face una dintre multele arme care poate fi îndreptată împotriva unei ținte utilizând informații de la alte drone. Există două variante ale armei: Switchblade 300 şi 600.

Switchblade sau drona kamikaze 300

Varianta 300 este concepută pentru a lovi ţinte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântăreşte puţin peste 5 kilograme şi are o autonomie de 10 aproximativ 15 kilometri.

Drona poate fi lansată dintr-un tub care seamănă cu un mortier și are o autonomie de zbor de până la 15 minute. Acest lucru o face nepotrivită pentru rol de cercetare, dar este utilă și pentru a ajuta la eliberarea unităților blocate de focul inamic.

Citește continuarea pe Gândul!