Congelarea spermei ar putea fi singura șansă de supraviețuire pentru urșii koala

18 04. 2022, 03:00

Cercetătorii din Australia susțin că, de fapt, congelarea spermei urșilor koala poate ajuta la protejarea marsupialelor de la extincție.

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle din New South Wales, Australia au decis înființarea unui laborator biologic pentru colectarea spermei, indică BBC.

Aceasta poate mai apoi să fie folosită în cadrul unui program de reproducere pentru a garanta continuitatea speciei, dar și pentru îmbunătățirea diversității sale genetice.

Incendiile de vegetație au ucis mii de urși koala în ultimii ani

Cercetătorul dr. Ryan Witt consideră că această strategie ar fi una eficientă din punct de vedere al costurilor pentru prevenirea încrucișării selective la urșii koala și prin urmare ar ajuta la conservarea diversității genetice a acestor animale, dincolo de micile colonii de animale ținute în captivitate.

„În prezent, nu există nicio politică de garantare și asigurare împotriva dezastrelor naturale precum incendiile de vegetație din 2019-2020 care au amenințat cu dispariția multe specii de animale”, spune acesta.

„Dacă populația de urși koala dispare în astfel de incendii, nu mai există posibilitatea de a-i aduce înapoi, dar nici de a conserva moștenirea genetică a acestora”, mai spune cercetătorul.

Viitorul urșilor koala

Anterior, pui de koala vii au fost născuți în urma reproducerii asistate folosindu-se spermă proaspătă sau congelată, spun cercetătorii.

„Folosindu-se spermă congelată, putem reintroduce variația genetică în cadrul populațiilor sălbatice de koala, fără a mai fi nevoie de relocarea acestora”, spune dr. Lachlan Howell, specialist din cadrul Universității Newcastle.

„Am identificat 16 spitale pentru viața sălbatică, dar și parcuri zoologice de-a lungul Australiei care ar putea fi folosite pentru colectarea spermei”, a mai spus acesta.

Vă mai recomandăm și:

Australia a inclus urșii koala pe lista speciilor pe cale de dispariție

Aerul poluat ar putea cauza reducerea numărului de spermatozoizi

Un set aproape complet de fosile ce aparțin speciei Triceratops Horridus a fost descoperit de cercetători

Bolile mortale răspândite de animale sălbatice prosperă atunci când natura este distrusă