Ce arme trimit Statele Unite în Ucraina? (DOCUMENTAR)

21 04. 2022, 19:55

This browser does not support the video element.

Rusia a transmis Statelor Unite o notă diplomatică în care susţine că vor exista „consecinţe imprevizibile” dacă vor continua să transfere arme Ucrainei. Ca răspuns, americanii au anunțat încă un transport de armament care face parte din pachetul de ajutoare.

De această dată însă, pachetul de ajutor vine cu arme grele, pe care americanii le trimit pentru prima dată: obuzierul M777 Howitzer.

Totodată, chiar dacă țările din Uniunea Europeană și SUA nu respectă în totalitate solicitările președintelui Volodimir Zelenski de a interveni în mod direct împotriva Rusiei, ele livrează sau urmează să livreze echipamente militare și ajutoare de miliarde de dolari. Occidentul a început timid să ajute Ucraina să lupte împotriva trupelor invadatoare, însă pe măsură ce războiul s-a prelungit, ajutorul s-a transformat în drone capabile să doboare avioane rusești sau alte echipamente militare de ultimă generație. Iar liderii europeni și americani sunt tot mai presați de președintele Ucrainei să trimită armament greu pentru luptele din estul țării, acolo unde Rusia și-a intensificat atacurile.

Sprijnul cel mai important a venit din SUA, care de la începutul invaziei au trimis asistență militară în valoare de 1,7 miliarde de dolari. Recent, SUA au suplimentat cu 800 de miliane de dolari ajutorul pentru lupta împotriva forțelor rusești și au extins și tipul de arme trimise, printre care și artilerie grea.

„Nu ne putem odihni acum. Așa cum l-am asigurat pe președintele Zelenski, poporul american va continua să fie alături de poporul ucrainean, brav în lupta lor pentru libertate.”, a declarat Biden.

Noul pachet de ajutor trimis către Ucraina conține 11 elicoptere Mi-17 care au fost alocate Afganistanului înainte ca guvernul de acolo susținut de americani să se destrame anul trecut, 18 obuziere M777 Howitzer de 155 de mm cu 40.000 de proiectile, radare contra artileriei, 200 de transportoare blindate și 300 de drone „Switchblade”.

Citește continuarea pe Gândul!