Home » D:News » Secretarul Trezoreriei SUA avertizează asupra repercusiunilor economice enorme ale războiului din Ucraina

Secretarul Trezoreriei SUA avertizează asupra repercusiunilor economice enorme ale războiului din Ucraina

Secretarul Trezoreriei SUA avertizează asupra repercusiunilor economice enorme ale războiului din Ucraina
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 11.04.2022

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat miercuri cu privire la unda de șoc economică declanșată de războiul din Ucraina, inclusiv întreruperea fluxului de alimente și energie.

„Acțiunile Rusiei reprezintă un afront inacceptabil la adresa ordinii globale, bazată pe reguli, și vor avea repercusiuni economice enorme în Ucraina și nu numai”, a declarat Yellen în comentariile pregătite pentru o audiere în fața legislatorilor.

Războiul – și răspunsul Occidentului – au făcut deja ca prețurile alimentelor și energiei să crească vertiginos și au stârnit îngrijorări cu privire la o încetinire economică sau chiar recesiune, scrie CNN.

Datorii mai mari și opțiuni politice limitate

În fața Comisiei pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanților, Yellen a descris invazia Rusiei ca fiind „brutală și neprovocată” și a subliniat că Departamentul Trezoreriei se angajează să tragă Rusia „la răspundere pentru acțiunile sale”.

„La nivel global, efectele de propagare ale crizei sporesc vulnerabilitățile economice în multe țări care se confruntă deja cu datorii mai mari și opțiuni politice limitate pe măsură ce își revin din COVID-19”, a declarat Yellen.

Secretarul Trezoreriei a precizat că Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din exporturile mondiale de grâu.

Invazia Rusiei a perturbat fluxul de alimente pentru milioane de oameni

„Invazia Rusiei a perturbat fluxul de alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume și a provocat o creștere a prețurilor”, a spus Yellen.

Prețurile la energie au fost impulsionate de îngrijorările legate de aprovizionarea din Rusia, exportatorul numărul 1 de țiței din lume.

„Suntem martorii vulnerabilității care rezultă din faptul că ne bazăm pe o singură sursă de combustibil sau pe un singur partener comercial”, a spus Yellen, motiv pentru care este imperativă diversificarea surselor de energie și furnizorii.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase