Riposta navală a Ucrainei (DOCUMENTAR)

21 05. 2022, 09:30

This browser does not support the video element.

Statele Unite ale Americii depun eforturi pentru a furniza Ucrainei rachete antinavă. Totul cu un singur scop, anume spargerea blocadei navale a Rusiei la Marea Neagră. Lista Kievului cuprinde rachete care ar putea îndepărta marina Kremlinului de porturile ucrainene la Marea Neagră, ceea ce ar face posibilă reluarea transporturilor de cereale şi a altor produse agricole în lumea întreagă.

Americanii, însă, au raportat că există mai multe obstacole în calea livrării unor arme puternice, cum ar fi instruirea îndelungată a personalului ucrainean, dificultăţi în mentenanţa echipamentului până la îngrijorări că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului.

Chiar și așa, trei oficiali americani şi două surse din Congres au declarat că două tipuri de rachete antinavă puternice – Harpoon, fabricată de Boeing, şi Naval Strike Missile, fabricată de Kongsberg şi Raytheon Technologies – sunt luate în considerare pentru a fi trimise fie direct în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are în dotare astfel de rachete.

Harpoon este o rachetă antinavă pentru orice vreme dezvoltată și produsă de McDonnell Douglas, acum Boeing Defence, Space & Security.

Harpoon-ul obișnuit folosește un radar activ și zboară chiar deasupra apei pentru a evita apărarea. Racheta poate fi lansată de la:

  • aeronavă cu aripă fixă;
  • nave de suprafață – RGM-84, echipat cu un propulsor de rachetă cu combustibil solid care se detașează atunci când este consumat, pentru a permite turbojetului principal al rachetei să își mențină zborul;
  • submarine – UGM-84 , echipat cu un propulsor de rachetă cu combustibil solid și încapsulat într-un container pentru a permite lansarea scufundată printr-un tub torpilă;
  • baterii de apărare de coastă, din care ar fi tras cu o rachetă de amplificare cu combustibil solid.

În 1965, Marina Statelor Unite a început studiile pentru o rachetă cu raza de 45 de kilometri pentru utilizarea împotriva submarinelor la suprafață. Numele Harpoon a fost atribuit proiectului.

Citește continuarea pe Gândul!