Home » D:News » Arme pentru Ucraina, nu și informații (DOCUMENTAR)

Arme pentru Ucraina, nu și informații (DOCUMENTAR)

Publicat: 17.05.2022
Sursa foto: Profimedia

Deși Statele Unite trimit în Ucraina echipamente militare de miliarde de dolari, printre care artilerie grea, drone și rachete antitanc, oficialii administrației de la Washington sunt mult mai precauți atunci când descriu alte contribuții care ajută Ucraina pe câmpul de luptă: informațiile despre armata rusă.

Până acum, informațiile despre locația și mișcările forțelor ruse au circulat în Ucraina în timp real și au inclus imagini din satelit, dar și rapoarte culese din surse importante din SUA, potrivit oficialilor americani și ucraineni.

Oficialii președintelui Joe Biden au susținut însă că Statele Unite nu sunt în război cu Rusia, iar asistența pe care o oferă este destinată apărării Ucrainei împotriva unei invazii ilegale, iar de teama de a nu fi implicați direct în război, au decis să limiteze datele pe care le oferă Kievului. Cu toate acestea, americanii au un control limitat asupra modului în care beneficiarii lor ucraineni folosesc echipamentul militar și informațiile.

După cum a declarat ulterior secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, armata rusă ştie că Statele Unite, Marea Britanie şi NATO transmit în mod constant informaţii către armata ucraineană.

Tocmai acest lucru riscă să provoace Kremlinul să riposteze împotriva Statelor Unite și a aliaților săi și sporește amenințarea unui conflict direct între cele două puteri nucleare.

Anterior, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că preşedintele american Joe Biden a fost nemulţumit de scurgerile de informaţii din media privind schimbul de informaţii între Washington şi Kiev pentru că au fost neconstructive şi a considerat că au exagerat rolul Statelor Unite.

În acest sens, administrația a elaborat un ghid cu privire la partajarea informațiilor, astfel încât să evite creșterea tensiunilor dintre Washington și Moscova. Ghidul a impus două interdicții mari asupra tipurilor de informații pe care Statele Unite le pot împărtăși în Ucraina.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase