Teatrul Național București, cultură la kilometrul zero al Capitalei (DOCUMENTAR)

30 06. 2022, 08:23

This browser does not support the video element.

Teatrul Național din București este o instituție publică culturală, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor. Teatrul Național „I.L. Caragiale” este situat la kilometrul 0 al Capitalei, în Piața Universității, spațiu simbolic care a jucat un rol aparte în schimbarea de fond a României către o societate deschisă, participativă.

Cu o vechime de peste 160 de ani, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București este o instituție – reper pentru cultura românească, un adevărat brand cultural național fiind totodată unul din principalii generatori de imagine pentru  România.

În aprilie 1836, „Societatea Filarmonica” – societate culturală înființată de Ion Heliade Rădulescu și Ioan Cîmpineanu – cumpără Hanul Cîmpinencii pentru a construi în acel loc clădirea Teatrului Național și începe colectarea de bani și materiale pentru acest scop. În 1840, „Obșteasca Adunare” propune domnitorului Alexandru Ghica un proiect pentru construcția Teatrului Național, cu cheltuiala statului. Proiectul este aprobat la 4 iunie 1840. Au apărut, însă tot felul de piedici, iar construcția întârzia să apară.

Spre sfârșitul anului 1847, comisia se modifică din nou, iar din mai 1848 încep lucrările la ridicarea teatrului, lucrări întrerupte de evenimentele revoluționare din iunie 1848. În august 1849, după instalarea pe tron a domnitorului Barbu Știrbei, se reia licitația pentru terminarea construcției.

Suma prevăzută inițial n-a fost suficientă. În ianuarie 1852 s-a raportat domnului că pentru construcție s-au cheltuit aproape 1.500.000 lei și până la terminarea lucrării mai erau necesari 1.000.000 lei.

Dar și aceste prevederi au fost depășite. Toate cererile arhitectului Hefft erau aprobate de Știrbei. În cursul anului 1852 lucrările s-au desfășurat într-un ritm intens. Decorațiunile interioare au fost realizate de germanul Mühldörfer.

La 31 decembrie 1852 are loc inaugurarea Teatrului Național, cu piesa „Zoe sau Amantul împrumutat”, vodevil cu cântece, piesă tradusă de Bobescu, cu muzică de Wachman, având ca actori principali pe Nina Valery și Costache Caragiale.

Citește continuarea pe Gândul!