Trei marmote surprinse într-o sesiune de joacă. Imagini amuzante de la Romsilva

24 07. 2022, 14:00

Reprezentanții Romsilva au publicat imagini amuzante cu trei marmote surprinse, spre deliciul tuturor, într-o sesiune de joacă la căldura soarelui din Retezat.

„Marmotele sunt, prin definiţie, mamifere diurne, adică îşi desfăşoară activităţile numai pe timpul zilei. De fapt, nu există alt mamifer montan care să iubească zilele însorite mai mult decât le iubesc marmotele, care profită din plin de fiecare rază de soare”, au scris reprezentanții Romsilva pe o rețea de socializare.

Marmotele sunt mamifere rozătoare din familia sciuride, de talie mare, având o lungime de până la 60 de centimetri și o greutate de până la 7 kilograme. Au un corp greoi, cu membre scurte, din acest motiv au adăposturile lângă sursele de hrană”, au adăugat reprezentanții Romsilva.

Marmotele sapă adăposturi cu mai multe intrări

Își sapă adăposturi cu mai multe intrări, cu o structură complicată, cu galerii adânci, de vară și de iarnă, când hibernează. Marmotele se hrănesc cu graminee, buruieni, rădăcini și, ocazional, insecte, potrivit Romsilva.

Simpaticele rozătoare se împerechează primăvara imediat ce ies din hibernare, iar după o perioadă de gestaţie de 33-34 zile, femelele nasc între 2-7 pui orbi, golaşi şi neajutoraţi, care sunt înţărcaţi la vârsta de 40 de zile, devenind independenţi la sfârşitul verii.

Unde trăiesc marmotele?

În Europa , marmotele trăiesc în zonele de goluri alpine din Alpi, Pirinei, Tatra și Carpații din România. În țara noastră își extind permanent arealul.

În Parcul Național Retezat regăsim 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. În aria naturală protejată sunt 80 de lacuri, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.