Home » Știință » Porcii și rozătoarele pot respira prin recturile lor. Este posibil ca și oamenii să aibă această capacitate

Porcii și rozătoarele pot respira prin recturile lor. Este posibil ca și oamenii să aibă această capacitate

Porcii și rozătoarele pot respira prin recturile lor. Este posibil ca și oamenii să aibă această capacitate
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.05.2021

În contextul în care pandemia COVID-19 continuă să exercite o presiune uriașă asupra serviciilor globale de sănătate, lipsa dispozitivelor de ventilație a expus mulți pacienți pericolului de insuficiență respiratorie. Cu toate acestea, noi cercetări relevă faptul că mamiferele, precum șoarecii, șobolanii și porcii, sunt de fapt capabile să respire prin intestinele lor. Cercetarea sugerează că administrarea de oxigen prin rect poate ajuta la salvarea vieții oamenilor care se confruntă cu probleme respiratorii.

Este cunoscut de mult timp că anumite specii acvatice, precum castraveții de mare, sunt capabile să absoarbă oxigen prin intestin, pe lângă branhii, atunci când se confruntă cu situații hipoxice.

În anii 1950 și 1960, oamenii de știință au efectuat o serie de experimente pentru a determina dacă și mamiferele aveau această capacitate, totuși rezultatele au fost neconcludente și a rămas un subiect de dezbatere de atunci.

Un nou studiu publicat în revista Med a venit cu dovezi că mamiferele își pot folosi într-adevăr organele intestinale pentru respirație și că acest lucru le poate spori semnificativ ratele de supraviețuire și recuperare în situații de insuficiență respiratorie.

Cum au reușit șoarecii să „respire” prin rect

Cercetătorii au efectuat un studiu pe șoareci cărora le-au îndepărtat la început stratul subțire de mucus care acoperă intestinul, pentru a permite o mai bună distribuire a oxigenului prin celulele epiteliale. Apoi au plasat rozătoarele într-un mediu cu un nivel de oxigen extrem de scăzut, ceea ce a provocat moartea tuturor animalelor în decurs de 11 minute.

Ulterior, într-un alt experiment, atunci când cercetătorii le-au furnizat oxigen direct în anus, trei sferturi dintre animale au putut supraviețui în interiorul camerei timp de 50 de minute.

Repetând experimentul pe șoareci cărora nu le-a fost îndepărtată mucoasa intestinală, oamenii de știință au observat o rată mai mică de supraviețuire, rozătoarele rămânând vii pentru un timp mediu de 18 minute.

Credit foto: Shutterstock

În timp ce această constatare indică faptul că șoarecii sunt capabili să evite insuficiența respiratorie prin respirația prin intermediul rectului, necesitatea eliminării mucoasei intestinale face ca această tehnică să nu fie potrivită pentru oameni. Astfel, cercetătorii au decis să investigheze o metodă alternativă care implică administrarea de lichid oxigenat prin rect.

Administrare de oxigen lichid prin anus

Au folosit o formă lichidă de oxigen cunoscută sub numele de perfluorocarbon conjugat, care este utilizată în prezent în spitale pentru ventilație de urgență prin administrare direct în căile respiratorii și s-a dovedit eficientă pentru atenuarea insuficienței respiratorii.

Atunci când au fost plasați într-un mediu cu un nivel de oxigen de numai 10%, șoarecii care au primit lichidul prin anus au putut să meargă mult mai departe decât cei care nu l-au primit. În același timp, cercetătorii au măsurat, de asemenea, cantitatea de oxigen care ajungea în inimile animalelor.

Ulterior, cercetătorii au folosit aceeași tehnică asupra porcilor și au constatat că pielea animalelor a devenit mai puțin rece și palidă, pe lângă creșterea capacității lor de a merge într-un mediu cu oxigen scăzut.

„Asistarea respiratorie artificială joacă un rol vital în gestionarea clinică a insuficienței respiratorii cauzate de boli severe, cum ar fi pneumonia sau sindromul de detresă respiratorie acută”, a explicat autorul studiului Takanori Takebe, citat de IFL Science.

„Nivelul de oxigenare arterială furnizat de sistemul nostru de ventilație, dacă este adaptat pentru aplicarea umană, este probabil suficient pentru a trata pacienții cu insuficiență respiratorie severă, oferind oxigenarea care poate salva viețile”, a mai spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Primul video care arată ce se întâmplă mai exact în plămânii unui pacient bolnav de COVID-19. ”Oamenii trebuie să ia în serios”

Un tânăr român a murit după ce a aşteptat doi ani un transplant de plămâni. ”Da, avea banii strânşi pentru transplant”

Caz nemaiîntâlnit: o adolescentă de 16 ani a ţipat atât de tare la un concert încât plămânii s-au colapsat. Rezolvarea pe care i-au găsit-o medicii

O femeie a trăit 6 zile fără plămâni, însă acest lucru i-a salvat viaţa

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase