Cauza valului de hepatită misterioasă la copii, identificată de experții britanici

28 07. 2022, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Experții britanici au aflat cauza valului de hepatită misterioasă la copii. Investigațiile sugerează că două virusuri comune au revenit după ce s-a terminat izolarea din pandemie și au declanșat cazurile rare, dar foarte grave de hepatită.

Se crede că au fost afectați peste 1.000 de copii – mulți dintre ei cu vârsta sub 5 ani – din 35 de țări. Mai mulți copii au avut nevoie de transplant de ficat care le-a salvat viața.

Cele două echipe de cercetători, din Londra și Glasgow, spun că bebelușii expuși mai târziu decât în mod normal – din cauza restricțiilor COVID-19 – au pierdut o parte din imunitatea timpurie la adenovirus, care în mod normal provoacă răceli și tulburări de stomac, și la virusul adeno-asociat doi, care în mod normal nu provoacă nicio boală și necesită un virus „ajutător” coinfectant – cum ar fi adenovirusul – pentru a se replica, notează BBC.

Oamenii de știință au exclus orice legătură cu COVID-19

Acest lucru ar putea explica de ce unii au dezvoltat complicații hepatice neobișnuite și îngrijorătoare.

Nu este clar de ce unii dezvoltă apoi o inflamație a ficatului – dar genetica ar putea juca un rol.

Oamenii de știință au exclus orice legătură cu coronavirusul sau cu vaccinurile împotriva COVID-19.

„Este nevoie urgentă de studii mai ample”

Unul dintre cercetători, profesorul Judith Breuer, expert în virologie, a declarat: „În timpul perioadei de izolare, când copiii nu se amestecau, nu își transmiteau virusuri între ei. Ei nu își dezvoltau imunitatea la infecțiile comune pe care le-ar fi întâlnit în mod normal. Când restricțiile au fost ridicate, copiii au început să se amestece, virusurile au început să circule liber – și brusc au fost expuși, cu această lipsă de imunitate anterioară, la o întreagă serie de noi infecții.”

Prof. Emma Thomson, care a condus cercetarea de la Universitatea din Glasgow, a declarat că există încă multe întrebări fără răspuns. „Este nevoie urgentă de studii mai ample pentru a investiga rolul AAV2 în cazurile de hepatită pediatrică. De asemenea, trebuie să înțelegem mai multe despre circulația sezonieră a AAV2, un virus care nu este monitorizat în mod obișnuit – s-ar putea ca un vârf al infecției cu adenovirus să fi coincis cu un vârf al expunerii la AAV2, ceea ce a dus la o manifestare neobișnuită a hepatitei la copiii mici susceptibili”.