Home » Știință » Virusurile supraviețuiesc în apă dulce agățându-se de plastic, arată un studiu

Virusurile supraviețuiesc în apă dulce agățându-se de plastic, arată un studiu

Publicat: 30.06.2022
Virusurile supraviețuiesc în apă dulce agățându-se de plastic, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock

Virusurile supraviețuiesc în apă dulce până la trei zile agățându-se de plastic, au descoperit cercetătorii.

Virusurile enterice care provoacă diaree și alte tulburări stomacale, de exemplu rotavirusul, s-au dovedit a supraviețui în apă prin atașarea de microplastice, particule minuscule de mai puțin de 5 mm lungime. Ele rămân infecțioase, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Stirling, din Marea Britanie, prezentând un potențial risc pentru sănătate.

„Am descoperit că virusurile se pot atașa de microplastice, ceea ce le permite să supraviețuiască în apă timp de trei zile, posibil mai mult”, a declarat profesorul Richard Quilliam, cercetător principal al proiectului la Universitatea Stirling, citat de The Guardian.

Studiul despre cum virusurile supraviețuiesc în apă dulce este primul de acest tip

Cercetările anterioare au fost efectuate în medii sterile, aceasta fiind prima cercetare asupra modului în care virusurile se comportă în mediu, a spus Quilliam. Cu toate acestea, el a folosit metode standard de laborator pentru a determina dacă virusurile găsite pe microplasticele din apă erau infecțioase.

„Nu eram siguri de faptul că virusurile supraviețuiesc în apă agățându-se de plastic, dar o fac și chiar rămân infecțioase”, a spus el.

Descoperirile, care fac parte dintr-un proiect de 1,85 milioane de lire sterline, finanțat de Consiliul de Cercetare a Mediului Natural și care analizează modul în care plasticul transportă bacteriile și virusurile, a concluzionat că microplasticele au permis transferul de agenți patogeni în mediu. Lucrarea este publicată în revista Environmental Pollution.

Stațiile de tratare a apei nu pot capta microplasticele

„A fi infecțioase în mediu timp de trei zile este suficient de mult timp pentru a ajunge de la uzinele de tratare a apelor uzate la plaja publică”, a spus Quilliam.

Stațiile de tratare a apelor uzate nu au putut capta microplasticele, a spus el. „Chiar dacă o stație de tratare a apelor uzate face tot posibilul pentru a curăța deșeurile, apa evacuată mai conține microplastice, care sunt apoi transportate pe râu, în estuar și ajung pe plajă”.

Aceste particule de plastic sunt atât de mici încât ar putea fi înghițite de înotători. „Uneori ajung pe plajă sub forma unor granule de mărimea lintei, viu colorate, numite nurdles, pe care copiii le-ar putea ridica și le-ar putea introduce în gură. Nu este nevoie de multe particule de virus pentru a te îmbolnăvi”, a spus Quilliam.

Deși impactul microplasticelor asupra sănătății umane rămâne incert, „dacă acele bucăți de microplastice sunt colonizate de agenți patogeni umani, atunci acesta ar putea fi un risc semnificativ pentru sănătate”, a spus Quilliam.

Au fost testate două tipuri de virusuri

Cercetătorii au testat două tipuri de virusuri: pe cele cu un „plic” în jurul lor, „un fel de înveliș lipidic”, așa cum este virusul gripal; și pe cele fără, virusuri enterice precum rotavirusul și norovirusul. Oamenii de știință au descoperit că la cele cu înveliș, plicul s-a dizolvat rapid și virusul a murit, în timp ce cele fără plic s-au legat cu succes de microplastice și au supraviețuit.

„Virusurile se pot lega și de suprafețele naturale din mediu, dar poluarea cu plastic durează mult mai mult decât acele materiale”, a spus Quilliam.

Cercetătorii au testat virusurile timp de trei zile, dar își propun ca în cercetările viitoare să studieze cât timp ar putea virusurile să rămână infecțioase.

Un alt studiu realizat de echipa lui Quilliam, în luna mai, a descoperit că nivelurile de bacterii fecale de pe șervețele umede și de pe șervețele de bumbac ajunse pe plaje prezintă un risc pentru sănătate. Ei au găsit pentru prima dată bacterii de canalizare agățându-se de pelete de plastic pe plajele scoțiene în 2019.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum este afectat creierul uman de izolarea socială? Iată ce arată un studiu

Dansul latino protejează și îmbunătățește memoria persoanelor în vârstă

Vaccinarea împotriva malariei își pierde rapid efectul protector. De ce?

Este consumul de lapte bun pentru dinții tăi? Iată ce spun specialiștii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase