Marea Barieră de Corali arată semne de revenire

06 08. 2022, 00:00
Foto: Shutterstock

Conform unui studiu, coralul s-a refăcut în urma furtunilor şi a fenomenelor de albire, ajungând la niveluri record în cea mai mare parte a Marii Bariere de Corali din Australia. Nordul şi centrul recifului au cea mai mare acoperire de corali de când a început monitorizarea, în urmă cu 36 de ani.

Noul coral este deosebit de vulnerabil, ceea ce înseamnă că progresul ar putea fi rapid anulat de schimbările climatice şi de alte ameninţări, spun oficialii.

În fiecare an, Institutul australian de ştiinţe marine (AIMS) scanează reciful pentru a-i verifica starea de sănătate, folosind scafandri tractaţi încet de o barcă, precum şi studii aeriene, potrivit BBC.

Marea Barieră de Corali a produs, de-a lungul timpului, multe îngrijorări

După ce, în martie, a fost confirmată a patra albire în masă din ultimii şase ani, AIMS a avut mari îngrijorări înaintea studiului din acest an.

„În cei 36 de ani de monitorizare a stării Marii Bariere de Corali nu am mai văzut evenimente de albire atât de apropiate”, a declarat directorul executiv Paul Hardisty.

Albirea are loc atunci când coralii stresaţi de temperaturile ridicate ale apei expulzează algele care trăiesc în interiorul lor şi care le dau culoare şi viaţă.

Doar două evenimente de albire în masă au fost înregistrate până în 2016.

Cauzele fenomenelor de albire

Fenomenul de albire din acest an a fost primul care a avut loc în timpul unei La Niña, un fenomen meteorologic care aduce, de obicei, temperaturi mai scăzute ale apei.

Aceste ultime rezultate demonstrează că reciful se poate reface dacă condiţiile o permit, spune Dr. Hardisty, dar „perturbările acute şi severe” sunt din ce în ce mai frecvente şi mai lungi.

Reciful a fost, de asemenea, afectat de stelele de mare care mănâncă corali şi de ciclonii tropicali care generează valuri dăunătoare.

Specii amenințate

O mare parte din noua creştere de corali, o specie numită Acropora, este deosebit de expusă ameninţărilor recifului, a declarat Dr. Mike Emslie de la AIMS.

Marea Barieră de Corali a fost inclusă în Patrimoniul Mondial de 40 de ani datorită „importanţei sale ştiinţifice şi intrinseci enorme”, fiind unul dintre cele mai bogate ecosisteme din lume.

Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali, care administrează reciful, spune că perspectivele pentru aceasta sunt „foarte slabe” din cauza schimbărilor climatice.

UNESCO, organismul ştiinţific şi cultural al ONU, afirmă că nu se fac suficiente eforturi pentru a proteja reciful.