Home » Natură » Recifele de corali generează un sunet ascuns sub apă care ne-ar putea ajuta să le salvăm

Recifele de corali generează un sunet ascuns sub apă care ne-ar putea ajuta să le salvăm

Recifele de corali generează un sunet ascuns sub apă care ne-ar putea ajuta să le salvăm
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 06.06.2022

Într-un nou studiu, oamenii de știință au folosit învățarea automată pentru a antrena un algoritm care să recunoască diferențele acustice subtile dintre un recif sănătos și vibrant și un sit de corali degradat – un contrast acustic atât de slab încât ar putea fi imposibil de perceput de către oameni.

În comparație cu alte procese de monitorizare a sănătății recifului, care necesită multă muncă și timp – prin care scafandrii vizitează recifele pentru a evalua vizual acoperirea de corali sau prin ascultarea manuală a înregistrărilor din recif – noul instrument ar putea oferi avantaje semnificative, sugerează echipa.

În plus, multe creaturi din recif se ascund sau sunt văzute doar noaptea, ceea ce complică și mai mult orice studiu vizual.

„Descoperirile noastre arată că un computer poate capta modele care sunt nedetectabile pentru urechea umană”, spune biologul marin Ben Williams de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, potrivit ScienceAlert.

O caracteristică unică a peisajului sonor al recifului de corali

Pentru a capta acustica coralilor, Williams și colegii săi cercetători au făcut înregistrări în șapte locuri diferite din Arhipelagul Spermonde, situat în largul coastei de sud-vest a insulei Sulawesi din Indonezia și sediul proiectului Mars Coral Reef Restoration.

Înregistrările au cuprins patru tipuri distincte de habitate de recif – sănătos, degradat, restaurat matur și recent restaurat – fiecare dintre acestea prezentând o cantitate diferită de acoperire de corali și, ulterior, generând un caracter diferit de zgomot din partea creaturilor acvatice care trăiesc și se hrănesc în zonă.

Echipa a antrenat un algoritm de învățare automată pentru a face distincția între diferitele tipuri de înregistrări de corali. Testele ulterioare au arătat că instrumentul de inteligență artificială poate identifica sănătatea recifului din înregistrările audio cu o precizie de 92%.

Omenirea trebuie să acționeze rapid pentru a salva coralii

Potrivit cercetătorilor, rezultatele algoritmului depind de o combinație de factori ai peisajului sonor subacvatic, inclusiv de sunetele emise de nevertebrate și chiar și de zgomote posibil slabe despre care se crede că sunt produse de alge, împreună cu unele contribuții aduse de surse abiotice (cum ar fi diferențele subtile în modul în care valurile și vântul ar putea suna în diferite tipuri de habitate de corali).

În timp ce urechea umană ar putea să nu fie capabilă să identifice cu ușurință astfel de sunete slabe și ascunse, se pare că mașinile pot detecta diferențele în mod fiabil, deși cercetătorii recunosc că metoda poate fi în continuare îmbunătățită.

Din păcate, timpul este un bun pe care coralii din lume îl pierd rapid, astfel că va trebui să acționăm rapid dacă vrem să îi salvăm.

Rezultatele sunt prezentate în Ecological Indicators.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Delfinii își tratează problemele pielii folosind corali. Cercetătorii, surprinși de ultimele descoperiri

Peste 90% din suprafața studiată în acest an în Marea Barieră de Corali a albit

Crema de protecție solară afectează coralii, au descoperit cercetătorii

Coralii din Hawaii sunt rezistenți la încălzirea oceanelor, însă nu sunt în afara pericolului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase