O nouă infecție virală, numită „gripa tomatelor”, a fost descoperită

31 08. 2022, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

O nouă infecție virală, denumită ,,gripa tomatelor”, a fost detectată la zeci de copii din statele indiene Kerala, Tamil Nadu și Odisha.

Potrivit unui articol din The Lancet Respiratory Medicine, 82 de copii cu vârsta sub cinci ani au fost diagnosticați cu virusul doar în statul Kerala până la 26 iulie.

Acum au fost raportate cazuri în statele vecine Tamil Nadu și în Odisha, acolo unde au fost infectați copii de până la nouă ani, chiar dacă virusul afectează de obicei copiii sub cinci ani.

„Gripa tomatelor” se răspândește

Oamenii de știință încă încearcă să identifice exact ce este acest virus. A fost denumită „gripă tomatelor” din cauza veziculelor roșii și dureroase pe care le produce pe corp, boala fiind foarte contagioasă. Copiii sunt deosebit de vulnerabili, deoarece se răspândește cu ușurință prin contactul apropiat, cum ar fi prin scutece, atingerea suprafețelor necurate sau introducerea obiectelor contaminate în gură.

Infecția virală rară se află într-o stare endemică și este considerată neamenințătoare pentru viață; cu toate acestea este de dorit un management vigilent pentru a preveni alte focare”, se spune în articolul Lancet, citat de The Guardian.

Medicii spun că diagnosticarea gripei este dificilă, deoarece simptomele acesteia sunt foarte asemănătoare cu cele ale altor boli.

India are probleme cu COVID-19 și cu gripa porcină

Răspândirea gripei vine pe măsură ce India a înregistrat o creștere constantă a cazurilor de COVID-19 în ultimele câteva săptămâni, împreună cu cazurile de gripă porcină.

Profesorul Dileep Mavalankar, de la Institutul de Sănătate Publică din Gandhinagar, a declarat: „Gripa porcină a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19, dar acum este din nou în creștere în orașele mari. Dar, deoarece testul pentru acesta este scump, puțini oameni sunt testați, așa că cifrele sunt neclare.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Doi părinți din India și-au dat fiul în judecată pentru că nu le-a dăruit un nepot

Zeci de copii și adulți dintr-un oraș din India, infectați cu virusul Zika

Câte cazuri de variola maimuței au fost confirmate în România? Bolnavii și contacții se vor putea vaccina

Anticorpul care neutralizează COVID-19 în toate variantele sale