Guvernul Germaniei se pregătește de recesiune

14 10. 2022, 02:00
Robert Habeck. Foto: Profimedia

Guvernul Olaf Scholz a anunţat, miercuri seară, că se aşteaptă ca Germania să intre în recesiune în anul 2023, susţinând că situaţia economică, marcată de inflaţie puternică şi o criză a energiei, este rezultatul invaziei militare ruse în Ucraina.

„Sunt vremuri dificile. Presiunile asupra companiilor şi asupra familiilor sunt imense şi nu trebuie să permitem ca Putin, prin strategia lui de periclitare a bunăstării şi a economiei, să aibă succes. Vom face toate eforturile pentru a contracara aceste acţiuni”, a afirmat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, citat de site-ul Tagesschau.de.

„Ne confruntăm cu o criză severă în domeniul energiei, care generează din ce în ce mai mult o criză economică şi socială”, a subliniat Robert Habeck, politician din cadrul formaţiunii ecologiste Alianţa ’90/Verzi.

Guvernul Germaniei se pregătește de recesiune

Conform Ministerului Economiei de la Berlin, factorul care a declanşat criza energiei este invazia militară rusă în Ucraina. Uniunea Europeană a aplicat sancţiuni masive Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina, iar Germania a suspendat procedurile de lansare a gazoductului Nord Stream 2. Pe fondul tensiunilor, Rusia a redus semnificativ aprovizionarea cu gaze a Germaniei.

Conform datelor financiare anunţate de Guvernul de la Berlin, Germania va avea anul acesta o creştere economică de 1,4% (în scădere de la estimarea precedentă de 2,2%), iar în 2023 va înregistra o scădere de 0,4%.

Cum va evolua economia Germaniei?

Potrivit proiecţiilor anunţate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Germania riscă să ajungă la o scădere economică de 0,3% în 2023, după o creştere de 1,5% estimată pentru anul acesta.

Inflaţia ar urma să atingă nivelul de 8% anul acesta şi de 7% în 2023, potrivit datelor estimative ale Guvernului german.