COVID-19 ar putea „reveni în forță”, avertizează OMS

21 10. 2022, 09:00
Sursa foto: Shutterstock

Acoperirea vaccinală împotriva COVID-19, deja scăzută în comparație cu restul lumii, stagnează în Africa, a anunțat joi biroul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care se teme că virusul profită de această situație pentru a-și „recăpăta puterea”, potrivit TF1 Info.

Până la 16 octombrie, doar 24% din populația continentului fusese complet vaccinată, față de 64% la nivel global, a declarat OMS – Africa într-o declarație emisă cu ocazia briefingului său săptămânal.

Doar trei țări (Mauritius, Seychelles, Liberia) din 54 au atins ținta globală stabilită de OMS de 70% din populație vaccinată, procent pe care Rwanda este, de asemenea, pe cale să îl atingă. Pe continent, acoperirea vaccinală a stagnat în ultimele două luni în jumătate dintre țări (27), „în timp ce numărul de doze administrate în fiecare lună a scăzut cu peste 50% între iulie și septembrie”, deplânge OMS-Africa.

„Sfârșitul pandemiei COVID-19 este aproape”

„Atâta timp cât Africa este mult în urmă, va exista un decalaj. În septembrie, au fost utilizate 23 de milioane de doze de vaccin, cu 18% mai puțin decât în august și cu 51% mai puțin decât în iulie, când au fost administrate 47 de milioane de doze. Cu toate acestea, OMS spune că există semne de îmbunătățire în octombrie, cu 22 de milioane de doze administrate până la data de 16 a acestei luni, adică 95% din numărul de doze injectate în întreaga lună septembrie”.

„Sfârșitul pandemiei COVID-19 este aproape, dar atâta timp cât Africa rămâne cu mult în urma restului lumii în ceea ce privește realizarea unei protecții globale, va exista o portiță pe care virusul o poate exploata în mod periculos pentru a se întoarce în forță”, avertizează Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS.

Ce anume a încetinit vaccinarea pe continentul african?

Organizația amintește că dificultatea de a obține doze a încetinit vaccinarea pe continentul african în 2021, dar adaugă că aceste probleme sunt acum „în mare parte rezolvate”.

Prioritatea, potrivit OMS-Africa, este de a proteja populațiile cele mai vulnerabile. Conform datelor din 31 de țări, 40% dintre lucrătorii din domeniul sănătății au fost complet vaccinați în Africa până la 16 octombrie.

La nivel mondial, OMS a anunțat miercuri, la Geneva, că își menține nivelul maxim de alertă în criza COVID-19, avertizând că pandemia „ne-a mai surprins și ar putea foarte bine să o facă din nou”.