China plănuiește să crească vârsta de pensionare

16 03. 2023, 00:00
Sursa foto: Shutterstock

China va crește vârsta de pensionare pentru a face față îmbătrânirii populației, potrivit Reuters.

Statul plănuiește să crească vârsta de pensionare treptat pentru a face față îmbătrânirii rapide a populației țării, a anunțat marți Global Times, care citează un expert de rang înalt din cadrul Ministerului chinez al Resurselor Umane. Jin Weigang, președintele Academiei chineze de Științe ale Muncii și Securității Sociale, a declarat că țara are în vedere o „cale progresivă, flexibilă și diferențiată de creștere a vârstei de pensionare”.

„Persoanele care se apropie de vârsta de pensionare vor trebui să amâne pensionarea doar cu câteva luni”, a anunțat Global Times, citându-l pe Jin. Tinerii ar putea fi nevoiți să lucreze câțiva ani mai mult, dar vor avea o perioadă lungă de adaptare și tranziție, a spus el.

China are printre cele mai scăzute vârste de pensionare din lume

„Cea mai importantă caracteristică a reformei este de a permite oamenilor să aleagă când să se pensioneze în funcție de circumstanțele și condițiile lor”, a mai explicat Jin Weigang.

China nu a anunțat încă în mod oficial o modificare a vârstei de pensionare, care este printre cele mai scăzute din lume, fiind de 60 de ani pentru bărbați, 55 de ani pentru femeile care fac muncă de birou și 50 de ani pentru femeile care lucrează în fabrici.

Li Qiang, noul premier al țării, a declarat luni că guvernul va efectua studii și analize riguroase pentru a începe reforma pensiilor.

Pe măsură ce populația de 1,4 miliarde de locuitori a Chinei scade și îmbătrânește, în parte din cauza unei politici care a limitat cuplurile la un singur copil din 1980 până în 2015, presiunea asupra bugetelor de pensii crește. În plus, speranța de viață a crescut de la aproximativ 44 de ani în 1960 la 78 de ani începând cu 2021. Aceasta este mai mare decât în Statele Unite și se estimează că va depăși 80 de ani până în 2050.

Academia Chineză de Științe estimează că sistemul de pensii va rămâne fără bani până în 2035

În prezent, fiecare pensionar este susținut de contribuțiile a cinci lucrători. Raportul este la jumătate față de cel de acum zece ani și tinde să ajungă la 4 la 1 în 2030 și la 2 la 1 în 2050. Specialiștii spun că actualul sistem de pensii, care se bazează pe o forță de muncă activă în scădere pentru a plăti pensiile unui număr tot mai mare de pensionari, este nesustenabil și trebuie reformat.

11 din cele 31 de instituții provinciale din China înregistrează deficite la bugetul de pensii, arată datele Ministerului de Finanțe. Academia Chineză de Științe, condusă de stat, estimează că sistemul de pensii va rămâne fără bani până în 2035.