Mai multe pete misterioase au apărut pe plajele din Croația

28 04. 2023, 09:00
Sursa foto: Profimedia

Autoritățile din Croația intervin pe plajele și în zonele de coastă pe care au apărut pete misterioase de petrol. Malul este afectat pe o porțiune de aproximativ șase kilometri, iar oficialii nu au descoperit sursa poluării, potrivit Reuters.

Echipe de muncitori îmbrăcați în salopete albe și cu mănuși albastre folosesc furtunuri pentru a curăța petele de petrol care au ajuns la țărm anul trecut în nordul coastei croate a Adriaticii. În activitate sunt implicați și angajați de la protecția civilă, pompieri și voluntari.

Operațiunea se desfășoară în regim de urgență deoarece sezonul turistic va începe în curând.

Nu a fost dată nicio explicație oficială

„O mare parte a fost curățată, se apropie sezonul turistic și turiștii vor putea veni, dar mai este încă mult de lucru”, a declarat Silvia Buttignoni, directorul organizației Natura Histrica, care gestionează zonele protejate din regiunea Istria.

Nu a fost dată nicio explicație oficială pentru poluarea care a afectat stâncile și plajele de calcar sălbatic. O variantă ar fi că poluarea provine de la centrala termoelectric din Rijeka, care a avut o defecțiune tehnică la începutul lunii noiembrie, anul trecut. Totuși, informația nu a putut fi confirmată, iar compania nu a fost acuzată de poluare.

Experții au mai stabilit că nu există indicii că animalele și plantele din zonă au fost afectate.