Home » Natură » Poluarea fonică de la nave scade apetitul sexual al crabilor

Poluarea fonică de la nave scade apetitul sexual al crabilor

Poluarea fonică de la nave scade apetitul sexual al crabilor
Foto: @alex_shure/iNaturalist, CC BY-NC 4.0
Publicat: 14.04.2023

Libidoul crabilor poate fi redus de către traficul maritim, conform cercetărilor preliminare care au folosit păpuși sexuale pentru crustacee pentru a vedea dacă poluarea fonică i-a scăzut apetitul sexual masculului de crab verde european.

Păpușile erau bureți înmuiați cu feromoni care erau suficient de convingătoare pentru a atrage crabii; însă expunerea la zgomotul navelor s-a dovedit a fi suficientă pentru a opri crabii.

Se știe că zgomotul antropic este un poluant capabil să perturbe viața animalelor marine, dar cercetările anterioare nu s-au concentrat, de obicei, pe modul în care acesta afectează crustaceele. O lucrare din 2022 a decis să schimbe acest lucru, explorând modul în care jocul de împerechere al masculilor de crab verde european (Carcinus maenas) a fost afectat de înregistrările zgomotelor de nave.

Libidoul crabilor scade din cauza zgomotelor antropice

Comportamentul crabilor masculi a indicat că acestora le plac păpușile îmbibate cu feromoni, dar atunci când au început înregistrările cu zgomotele navelor, libidoul crabilor a scăzut. În comparație cu momentul când „arena de împerechere” era liniștită, era mult mai puțin probabil ca masculii de crab verde european să încerce să copuleze cu păpușile.

„Am găsit un efect negativ semnificativ al zgomotului asupra apariției comportamentului de împerechere în comparație cu condițiile fără zgomot, dar niciun efect semnificativ al zgomotului asupra timpului necesar unui crab pentru a răspunde la feromon”, au scris autorii studiului.

„Astfel de efecte sugerează o afectare a reproducerii din cauza zgomotului antropic, care ar putea contribui la scăderea populațiilor de crustacee și la repercusiuni ecologice și economice ulterioare”, scriu ei, potrivit IFL Science.

Care este motivul pentru care se întâmplă acest lucru?

În ceea ce privește motivul, este posibil ca zgomotul să acționeze ca o distragere a atenției crabilor de la indiciile chimice care îi ajută să se împerecheze cu succes. Alternativ, aceștia pot fi speriați că se apropie un prădător sau pur și simplu stresați de informațiile senzoriale suplimentare.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că studiile ulterioare care utilizează dimensiuni mai mari ale eșantioanelor și un sistem dublu-orb într-un mediu controlat ar putea susține concluziile preliminare, dar aceste mici păpuși și-au adus contribuția pentru a demonstra modul în care un mediu oceanic nenatural de zgomotos le-ar putea dăuna ecosistemelor marine.

Studiul este publicat în PLOS ONE.

Vă recomandăm să citiți și:

Încălzirea oceanelor distruge paraziții. Ce efecte poate avea fenomenul?

Ce sunt „dolarii de nisip” și de ce ar trebui să nu îi atingi vreodată?

Țânțari rezistenți la insecticide, depistați în Vietnam și Cambodgia

De ce eșuează delfinii? Cercetătorii au o teorie sumbră

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase