Un egiptolog ar fi contractat o boală misterioasă după deschiderea unui mormânt antic

14 05. 2023, 02:00

Un egiptolog a susținut că a suferit de o boală misterioasă care i-a produs halucinații și tuse cu sânge după ce a deschis un mormânt din Egiptul Antic.

Documentaristul și egiptologul Ramy Romany a declarat pentru The Jordan Harbinger Show că a contractat o boală misterioasă după ce a deschis un mormânt pentru serialul „Mummies Unwrapped” de pe Discovery Channel în 2019.

„În timp ce filmam Mummies Unwrapped, am fost cel mai aproape de moarte”, a spus el într-un interviu anterior pentru Khaleej Times. Echipa a filmat un episod despre rămășițele mumificate, despre care oamenii pretindeau că aparțineau unei figuri biblice.

O boală misterioasă s-ar fi ascuns într-un mormânt egiptean

„În timp ce filmăm asta, am intrat într-un mormânt care nu fusese deschis de foarte mult timp. Am descuiat ușa și localnicii stăteau mai întâi departe pentru a se asigura că nu există șerpi sau blesteme. Deoarece noi nu credem în blesteme, am coborât pe scări. Mormântul era nesfârșit. Am continuat să coborâm și era mult praf. Pe care l-am respirat. Tot în acea zi, mă întorceam la Cairo și am început să nu mă simt bine”, povestea Romany.

„A doua zi dimineața, aveam febră foarte mare. Nu am avut o febră atât de mare niciodată în viața mea. Aveam 42°C și am început să tușesc sânge. Au adus medici. Aproape că am murit”, relatează el.

Potrivit lui Romany, mormântul nu fusese deschis de aproximativ 600 de ani. Într-un interviu cu Jordan Harbinger, el a adăugat că febra i-a produs halucinații. Medicii i-au dat antibiotice, calculând că motivul ar putea fi liliecii, șerpii sau praful din interiorul mormântului.

Chiar și fără blesteme, mormintele antice tot sunt periculoase

Romany nu crede în așa-numitul „blestem” al faraonilor, dar a spus că există un adevăr „științific”. Deși ideea că faraonii antici au aruncat un blestem peste toți cei care le tulbură somnul este, desigur, o prostie, în mormintele antice au fost găsiți agenți patogeni fungici.

Deși un studiu i-a analizat pe cei care au deschis morminte egiptene și nu a găsit nicio cantitate suspectă de mortalitate, s-a teoretizat că egiptologul Lord Carnarvon, presupus a fi o victimă a „blestemului”, ar fi putut fi infectat cu patogenul fungic Aspergillus, dobândit la deschiderea mormântului lui Tutankhamon.

Romany a supraviețuit, dar încă nu este sigur ce boală a avut.

„În sfârșit, patru zile mai târziu, mi-am revenit, dar am fost aproape de moarte. Fie că a fost un blestem sau nu, ceva din mormântul acela m-a afectat”, a spus el pentru Khaleej Times.

Vă recomandăm să citiți și:

Cuvântul Pelé a fost inclus în dicționarul portughez. Ce înseamnă?

Majoritatea românilor cred că Epoca de Aur a Europei se întâmplă acum sau urmează să aibă loc

Epava unui „submarin experimental” construit de un „milionar excentric” a fost găsită

O caricatură publicată în presa occidentală a stârnit revolte în India