Dispută între Rusia și Polonia din cauza numelui unui oraș

13 05. 2023, 03:00
Sursa foto: Profimedia

Rușii consideră că decizia Poloniei de a redenumi orașul rusesc Kaliningrad în documentele sale oficiale reprezintă un „act ostil”, în timp ce legăturile bilaterale continuă să se destrame din cauza războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Kaliningrad a fost cunoscut sub numele german de Koenigsberg până după cel de-Al Doilea Război Mondial, când a fost anexat de Uniunea Sovietică și redenumit în onoarea politicianului sovietic Mihail Kalinin.

Varșovia a declarat marți că legătura lui Kalinin cu masacrul de la Katyn din 1940, când mii de ofițeri polonezi au fost executați de forțele sovietice, are conotații negative și că orașul ar trebui să fie denumit Krolewiec, numele său din perioada în care a fost condus de Regatul Poloniei în secolele al XV-lea și al XVI-lea.

Dmitri Peskov a declarat că „decizia se apropie de nebunie”

„Numele rusesc actual al acestui oraș este un botez artificial care nu are legătură nici cu orașul, nici cu regiunea”, a declarat comitetul polonez care a propus schimbarea numelui.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „decizia se apropie de nebunie”.

„Știm că de-a lungul istoriei, Polonia a alunecat din când în când în această nebunie a urii față de ruși”, a declarat el într-un briefing de presă zilnic, potrivit Reuters.

Relațiile dintre Polonia și Rusia au fost adesea foarte tensionate, inclusiv în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial. Recent, Polonia, membră a alianței militare NATO, a sprijinit puternic Ucraina după invazia Rusiei din 24 februarie 2022 și a decis demolarea monumentelor comemorative ale trupelor sovietice căzute pe teritoriul țării.