Primul diavol tasmanian reintrodus în sălbăticia australiană a născut trei pui adorabili

23 05. 2023, 01:00

În 2020, „Adventurous Lisa” și alți zece diavoli tasmanieni au fost reintroduși în Australia continentală, după ce au dispărut din regiune în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. Acum, Lisa a dat naștere unui număr de trei pui care se adaugă populației în creștere a acestor mici marsupiale. 

Cei 11 indivizi au fost eliberați de Aussie Ark împreună cu partenerii Re:wild, WildArk și Australian Reptile Park în cadrul unui eveniment la care au participat actorii Chris Hemsworth și Elsa Patak. Datorită reintroducerii a încă 21 de adulți și nașterii a 16 pui, populația crește în mod susținut. Vestea nașterii de tripleți este un indiciu foarte bun, potrivit IFL Science.

„Eram în mijlocul unor controale de rutină pentru verificarea sănătății diavolului când am fost extrem de bucuroși să descoperim că Lisa avea pui. Acesta este primul pui de diavol tasmanian confirmat din 2023 și este încă o dovadă că programul nostru de reproducere și reintroducerea în sălbăticie funcționează”, a declarat Tim Faulkner, directorul general al Aussie Ark, într-un comunicat.

Diavolii tasmanieni, cele mai mari marsupiale carnivore din prezent

Echipa estimează că anul acesta se vor naște 45 de pui în sanctuarul sălbatic – un număr record. Diavolii tasmanieni sunt cele mai mari marsupiale carnivore care trăiesc în prezent, dar în Australia au fost surclasați de dingo (Canis dingo) în urmă cu aproximativ 3.000 de ani.

Diavolii tasmanieni mai există pe insula Tasmania, dar chiar și acolo au devenit pe cale de dispariție. O boală transmisibilă, dureroasă și fatală, numită Devil Facial Tumor Disease (DFTD) – singurul cancer contagios cunoscut – a dus la decesul a până la 90% din populația sălbatică de diavoli tasmanieni.

Diavolii tasmanieni restabilesc echilibrul natural al ecosistemului

Totodată, reintroducerea diavolilor ajută la controlul pisicilor sălbatice invazive și al vulpilor, a căror prezență în Australia amenință alte specii endemice și pe cale de dispariție.

„Acesta este un exemplu excelent al modului în care întoarcerea unei specii în habitatul său sălbatic poate resălbătici întregul ecosistem. Acest lucru este deosebit de important în combaterea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității și în îmbunătățirea sănătății generale a planetei noastre. Aussie Ark oferă, de asemenea, un model pentru modul în care putem resălbătici în mod eficient ecosistemele aflate în dificultate din întreaga lume”, a declarat Janice Chanson, asociat senior pentru conservarea speciilor în cadrul Re:wild.

Înainte de o nouă reintroducere în afara sanctuarului, Aussie Ark intenționează să reintroducă mai multe specii care vor contribui la restabilirea echilibrului natural al ecosistemului.

Vă mai recomandăm și: 

Tigrul tasmanian, dispărut în secolul XX, continuă să îi fascineze pe cercetători

Cele mai vechi urme de pași umani din Germania dezvăluie viața în Saxonia de acum 300.000 de ani

De ce oamenilor le este greu să creadă că și animalele au sentimente?

Cea mai morocănoasă pisică din lume trăiește pe Muntele Everest