ONU încearcă să evite o catastrofă ecologică în Marea Roșie

27 07. 2023, 09:00
Petrolierul abandonat FSO Safer din Marea Roșie. Sursa foto: Profimedia

ONU a lansat o operațiune pentru a opri deversarea de petrol în largul Yemenului. Catastrofa ecologică ar putea fi provocată de un petrolier uriaș, abandonat în apropierea coastei de opt ani.

Nava FSO Safer a fost abandonată în 2015 după ce în țara din Orientul Mijlociu a început războiul civil. Vaporul are la bord 1,1 milioane de barili de petrol, iar specialiștii au stabilit că există un risc iminent ca Safer să explodeze sau să se spargă, provocând o catastrofă ecologică.

O navă de salvare cu o echipă de experți a ajuns recent în zonă. Specialiștii au consolidat epava și marți au început să transfere petrolul pe altă navă. Operațiunea este coordonată de ONU care a strâns bani din donații.

„Națiunile Unite au făcut un pas înainte și și-au asumat riscul”

„În absența oricărei alte persoane care să dorească sau să poată îndeplini această sarcină, Națiunile Unite au făcut un pas înainte și și-au asumat riscul de a efectua această operațiune foarte delicată”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Se așteaptă ca transferul de petrol să dureze 19 zile pentru a fi finalizat, au explicat reprezentanții Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Potrivit unei simulări realizate de revista științifică Nature Sustainability, o scurgere de petrol ar ține între două și trei săptămâni, iar petrolul se va răspândi până în Arabia Saudită, în Eritreea și în Djibouti. Catastrofa ar închide porturile cheie ale Yemenului de la Marea Roșie punând capăt brusc ajutorului alimentar de care depind aproape șase milioane de oameni. De asemenea, majoritatea importurilor de combustibil ar fi oprite, ceea ce este foarte important deoarece opt milioane de oameni din Yemen se bazează pe pompe pentru a-și procura apă proaspătă.

O scurgere de petrol ar ucide toți peștii din Marea Roșie

În plus, aproximativ două milioane de persoane de pe coasta Yemenului care depind de instalațiile de desalinizare a apei, vor fi puternic lovite, iar transportul prin Canalul Suez va fi afectat.

Simularea mai arată că efectele asupra mediului vor fi profunde, distrugând sau deteriorând recifele de corali și pădurile de mangrove protejate. Nature Sustainability prezice că, în trei săptămâni, o scurgere de petrol neîntreruptă ar putea ucide aproape toți peștii din Marea Roșie a Yemenului, distrugând viețile a milioane de oameni care trăiesc în comunitățile de coastă și care se bazează pe ocean pentru hrană și mijloace de trai.

ONU estimează că numai costurile de curățare ar fi de 20 de miliarde de dolari.