Home » Știință » Lumea ajunge „într-un teritoriu necunoscut”. Pământul ar putea deveni „un loc nelocuibil în cel mai scurt timp”

Lumea ajunge „într-un teritoriu necunoscut”. Pământul ar putea deveni „un loc nelocuibil în cel mai scurt timp”

Incendiu de vegetație pe malurile fluviului Eufrat, într-o zi caniculară, 12 iulie 2023. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13.07.2023

Europa și Statele Unite ale Americii se topesc. Timp de luni bune, oamenii de știință au tras semnal după semnal de alarmă, încercând să avertizeze că au loc fluctuații neobișnuite de temperatură.

Începutul lunii iulie a adus cea mai caldă săptămână din istoria măsurătorilor. Iunie a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată. Totodată, debutul fenomenului meteorologic El Niño va forța cel mai probabil limitele temperaturilor globale chiar și mai mult. Întreaga planeta va fi lovită de fenomene meteo extreme.

Mările se încălzesc și temperaturile din Atlanticul de Nord sunt „fără precedent”, au transmis oamenii de știință europeni.

„Este o bună demonstrație a faptului că suntem într-un teritoriu necunoscut”, a declarat Carlo Buontempo, director al Serviciului european Copernicus pentru monitorizarea schimbărilor climatice.

Autoritățile și guvernanții, în mare parte indiferenți

Cu toate acestea, autoritățile și guvernanții de ambele părți ale oceanului sunt în mare parte indiferenți față de faptul că „schimbările climatice sunt scăpate de sub control”, așa cum a spus recent António Guterres, secretarul general al ONU.

O inundație catastrofală a avut loc în statul american Vermont, dar și în Turcia, iar sudul Europei și multiple state americane au fost lovite de un val de căldură extremă în ultimele zile. Însă atenția politicienilor a rămas îndreptată spre summitul NATO din Lituania.

„O provocare definitorie cu impact profund asupra securității Aliaților”

Deși liderii Alianței Nord-Atlantice au descris schimbările climatice drept „o provocare definitorie cu impact profund asupra securității Aliaților”, aceștia au transmis acest mesaj abia la finalul zilei de marți, 11 iulie, mai multe cuvinte fiind dedicate amenințărilor cibernetice sau spațiale.

Buontempo nu a dorit să critice liderii, într-un interviu pentru Politico, dar a rugat „politicienii să se uite la datele pe care le avem și să reacționeze”.

Pământul este deja cu 1,2 grade Celsius mai cald decât era în perioada preindustrială. Fenomenul El Niño este așteptat să exacerbeze această încălzire cauzată de om.

El Niño nu este vinovat pentru anomaliile de temperatură

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că El Niño „va duce temperaturile globale într-un teritoriu neexplorat”.

Efectul va fi resimțit pe deplin abia spre finalul anului, însă nu este vinovat pentru anomaliile de temperatură din Atlantic. „Vedem temperaturi crescute în Atlanticul de Nord în ciuda faptului că El Niño nu a pornit cu adevărat încă”, a declarat Michael Sparrow, director al diviziei de cercetări climatice din cadrul OMM.

Deși încălzirea este deosebit de pronunțată în Atlanticul de Nord-Est, temperaturile globale de la suprafața mărilor continuă să doboare recorduri deja de peste trei luni.

Pământul va deveni „un loc nelocuibil în cel mai scurt timp”

Într-un comentariu pentru WAMC Northeast Public Radio, Stephen Gottlieb, profesor emerit la Facultatea de Drept din Albany, SUA, a susținut că „un alt factor major al încălzirii globale, inclusiv arderea de combustibili fosili și multe alte moduri prin care transformăm planeta într-un loc ostil pentru viața umană, este explozia populației”.

„Devastarea cauzată [de populația în creștere] este incomensurabilă și va face Pământul un loc nelocuibil în cel mai scurt timp – contribuind la suprasolicitarea resurselor de apă, la pescuitul excesiv, la defrișarea junglelor, la folosirea excesivă a combustibililor bazați pe carbon chiar și atunci când încercăm să-i eliminăm din atmosferă”, a continuat Gottlieb.

„Dacă știi ceva despre viitor, folosește ce știi. Ar fi stupid să nu o faci”

„Avem de ales; putem să reducem creșterea populației în mod voluntar, sau un Pământ înfuriat o va face pentru noi, reducând copiii și nepoții noștri la stadiul de refugiați, cerșetori și tâlhari, lăsându-i să moară de căldură, foame sau sete, asta dacă nu sunt uciși mai întâi de bande înarmate în căutare de resurse”, a mai spus profesorul.

Având în vedere cât de multe date științifice sunt deja disponibile, Buontempo spune că societatea și politicienii trebuie să le folosească.

„Avem date ce ne spun cum este clima astăzi, dar și cum va fi probabil mâine, astfel că ar fi nechibzuit să nu folosim acele informații. Întrebați orice om de afaceri – dacă știi ceva despre viitor, folosește ce știi. Ar fi stupid să nu o faci”, a adăugat directorul Serviciului european Copernicus pentru monitorizarea schimbărilor climatice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un lac din Canada marchează momentul în care oamenii au schimbat Pământul pentru totdeauna

Cea mai caldă săptămână din istoria măsurătorilor. „Schimbările climatice sunt scăpate de sub control”

„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice

Vegetarienii nu vor rezolva problema schimbărilor climatice, susține Bill Gates

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase