Coreea de Sud evacuează cercetașii înainte de taifun

09 08. 2023, 00:00
Foto: Profimedia

Coreea de Sud a evacuat marți majoritatea cercetașilor adolescenți din tabără, înaintea apropierii unui taifun.

Peste 1.000 de autobuze au fost trimise pentru a-i muta pe cercetași din sud-vest, o regiune pe care taifunul Khanun este așteptat să o lovească joi, potrivit Reuters.

În tabăra de tabără, în apropiere de orașul Buan, se aflau aproximativ 36.000 de participanți, iar peste două treimi au plecat deja, a declarat reporterilor ministrul de interne Lee Sang-min.

Seulul și provincia înconjurătoare Gyeonggi vor găzdui aproape jumătate dintre cercetași, iar restul se vor împrăștia în alte șase zone, a declarat Lee. Mașini de poliție și elicoptere vor escorta convoaiele spre siguranță, a adăugat el.

Organizatorii sud-coreeni doresc să reducă la minimum orice alte probleme la concurs, prima întâlnire globală a cercetașilor de la pandemie. De când a început evenimentul, săptămâna trecută, sute de participanți s-au îmbolnăvit din cauza caniculei, declanșând critici din partea publicului și a părinților privind lipsa de pregătire.

Coreea de Sud evacuează cercetașii

De asemenea, contingentul de cercetași britanici, cel mai mare al evenimentului, a plecat mai devreme, invocând, printre alte preocupări, condiții sanitare și calitatea slabă a alimentelor. A urmat grupul de cercetași din SUA.

„Este pentru prima dată în cei peste 100 de ani de Jamboree Mondiale ale Cercetașilor când a trebuit să ne confruntăm cu provocări atât de complicate”, a declarat Ahmad Alhendawi, secretarul general al Organizației Mondiale a Mișcării Scout.

În camping, cercetașii au demontat corturile și au împăturit foile, înainte de a-și căra rucsacurile pentru a se urca în autobuze.

Taifunul Khanun, care a făcut deja ravagii în sudul Japoniei, se îndreaptă spre Coreea de Sud, aducând ploi abundente și vânturi de până la 125 km/h începând de marți dimineață, potrivit agenției meteorologice.

Unde va lovi taifunul?

Se așteaptă ca Khanun să lovească joi regiunile sudice ale Coreei de Sud înainte de a urca pe peninsulă, iar guvernul a ridicat alerta de taifun la cel mai înalt nivel, închizând unele drumuri, trasee montane și plaje.

Președintele Yoon Suk Yeol va organiza o reuniune de urgență în cursul zilei de marți pentru a revizui măsurile de minimizare a pagubelor provocate de taifun.

De asemenea, președintele a ordonat ca cercetașii să fie evacuați fără probleme, a declarat un oficial din biroul lui Yoon.

„Prioritatea noastră principală este de a obține succes a jamboree-ului în curs de desfășurare”, a declarat oficialul reporterilor.

Polonia urmează să găzduiască următorul Jamboree Mondial al Cercetașilor în 2027, dar președintele Andrzej Duda și-a anulat planurile de a participa la ceremonia de închidere din acest an din cauza taifunului, a declarat un oficial de la Ambasada Poloniei din Seul.

O ceremonie de închidere, care va fi urmată de un concert K-pop, va avea loc acum sâmbătă pe Stadionul Cupei Mondiale de la Seul, a declarat marți Ministerul Culturii.

Coreea de Sud a găzduit cu succes mai multe evenimente majore, inclusiv Jocurile Olimpice de vară și de iarnă, precum și organizarea în comun cu Japonia a Cupei Mondiale de fotbal. Orașul portuar Busan candidează în prezent pentru a găzdui Expo în 2030.