Un tezaur de cărți prețioase, printre care și „Tratatul de pictură” al lui Leonardo da Vinci, scos la licitație

25 08. 2023, 08:00
Sursa foto: Shutterstock

Un tezaur de cărți renascentiste din secolul al XVI-lea, în legăturile lor originale, ar trebui să ajungă la 25 de milioane de dolari atunci când va fi scos la licitație la Sotheby’s, începând cu luna octombrie, cu estimări de preț cuprinse între 200 și 600.000 de dolari.

Cărțile provin din colecția lui T. Kimball Brooker, un bibliofil și cercetător american care a adunat peste 1.300 de titluri de-a lungul a șase decenii pentru a crea una dintre cele mai importante biblioteci de cărți rare care a ajuns vreodată la licitație.

Biblioteca se află în punctul culminant al artei, arhitecturii și cunoașterii în epoca Renașterii și este considerată cea mai bună colecție de acest gen care există în afara Europei.

Unul dintre punctele de atracție ale vânzării este un manuscris timpuriu al „Tratatului de picture” al lui Leonardo da Vinci, care conține toate cele 375 de capitole originale și 56 de ilustrații cu cerneală. După moartea sa, în 1519, manuscrisele libere ale politologului italian au fost adunate de tovarășul său de o viață, Francesco Melzi, care a marcat pasajele legate de pictură și le-a copiat cu conștiinciozitate, împreună cu desenele corespunzătoare, într-un codex deținut în prezent de Biblioteca Vaticanului.

Versiunea prescurtată scoasă la vânzare, realizată între 1638-41 în atelierul lui Cassiano dal Pozzo, a fost lipsită de „pasaje potențial eretice”, potrivit Sotheby’s. Se preconizează că va fi vândută cu 120.000-180.000 de dolari.

Citește continuarea pe Curatorial.ro!