Aproximativ 10.000 de pinguini imperiali au murit după ce gheața de care depindeau s-a topit

26 08. 2023, 08:00
Sursa foto: Profimedia

Aproximativ 10.000 de pui de pinguin imperial, aflați într-o regiune din Antarctica, au murit după ce gheața s-a topit și au căzut în apă. Specialiștii susțin că de vină sunt schimbările climatice, potrivit BBC.

Gheața pe care erau așezate coloniile de pinguini s-a topit înainte ca puii să-și dezvolte complet penele impermeabile necesare pentru a înota în ocean. Cel mai probabil, păsările s-au înecat sau au murit de frig.

Specialiștii estimează că astfel au murit până la 10.000 de pui de pinguin imperial.

90% dintre coloniile de pinguini imperiali vor dispărea

Evenimentul a avut loc la sfârșitul anului 2022, în vestul continentului, într-o zonă apropiată de Marea Bellingshausen. Specialiștii au făcut estimarea după ce au analizat imaginile din satelit.

Ei spun că situația se va înrăutăți în viitor și cred că peste 90% dintre coloniile de pinguini imperiali vor dispărea până la sfârșitul secolului.

„Pinguinii imperiali depind de gheața de mare”

„Pinguinii imperiali depind de gheața de mare pentru ciclul lor de reproducere, este platforma stabilă pe care o folosesc pentru a-și crește puii. Dar dacă această gheață nu este atât de extinsă pe cât ar trebui sau se sparge mai repede, aceste păsări au probleme”, a explicat Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey, pentru BBC News.

Stratul de gheață din Antarctica s-a redus în mod alarmant în ultima perioadă din cauza încălzirii climei de pe glob.