Home » Natură » Gheața din Antarctica a scăzut până la un nivel record

Gheața din Antarctica a scăzut până la un nivel record

Gheața din Antarctica a scăzut până la un nivel record
Foto: Shutterstock
Publicat: 08.08.2023

Deși părea o zi obișnuită, în care își citea mesajele în timp ce aștepta să se facă o cafea, un cercetător a fost încercat de un sentiment straniu atunci când a deschis unul dintre emailurile primite de la un coleg.

Acel email fusese trimis la 4 dimineața și conținea ultimele date ale obținute de sateliții guvernului Statelor Unite ale Americii, care arătau câtă gheață plutește, acum, în Antarctica.

„Este peste nivelul nostru de înțelegere”

„Fără precedent – aceasta este o construcție folosită de multe ori, dar în realitate nu exprimă, de fapt, cât de șocant este. Este peste nivelul nostru de înțelegere”, a spus cercetătorul Will Hobby, de la Universitatea Tasmania.

În luna februarie a acestui an, nivelul gheții din Antarctica a scăzut până când a atins un nivel record, pentru al doilea an consecutiv. Din 1979, de când sateliții au început să monitorizeze regiunea, niciodată nu a fost atât de puțină gheață. Astfel se face că unii oameni de știință sunt îngrijorați că am putea fi martorii unui început lent al prăbușirii gheții din Antarctica.

O porțiune de dimensiunea Mexicului nu a mai înghețat

În mod normal, în această perioadă, ar fi trebuit să fie în jur de 16.4 milioane de kilometri pătrați de gheață, însă în ultima săptămână, cifra era de 14.1 milioane de kilometri pătrați, potrivit The Guardian. Asta înseamnă că o porțiune de dimensiunea statului Mexic a eșuat în a îngheța.

„Există această senzație că se întâmplă ceva ciudat. Nivelul scade mult sub cel pe care l-am observat noi în rapoarte”, a spus dr. Walt Meier, profesor și cercetător la Universitatea Colorată.

Nivelul gheții a început să scadă încă din anul 2016, iar tendința a început să se mențină. Nu doar că este mai puțină gheață, dar reducerea nivelului este observată de-a lungul întregii coaste a continentului.

Vă recomandăm să citiți și:

Plante tropicale demult uitate au fost redescoperite după 100 de ani

Apele oceanului de pe coasta Floridei au ajuns la temperatura unui jacuzzi

Cel mai însorit loc de pe Pământ este foarte similar cu Venus

Cea mai adâncă mină de aur din lume ajunge la 4 kilometri în interiorul Pământului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase