Un angajat suedez al UE, reținut în Iran de peste 500 de zile

08 09. 2023, 09:00
Josep Borrell. Sursa foto: Profimedia

Specialiștii lucrează de luni întregi pentru eliberarea unui lucrător suedez al UE reținut în Iran în ultimele 500 de zile, a declarat cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell.

Suedia și Comisia Europeană au anunțat luni că un cetățean suedez este reținut în Iran. Prima dată informația a fost prezentată de The New York Times.

Borrell a confirmat că bărbatul în cauză este Johan Floderus, pe care l-a descris drept „un cetățean suedez care lucrează pentru Uniunea Europeană, care a fost reținut ilegal în Iran în ultimele 500 de zile.”

„Lucrăm fără încetare pentru libertatea domnului Floderus”

„Vreau să subliniez faptul că personal, toată echipa mea, la toate nivelurile, în strânsă coordonare cu autoritățile suedeze și cu familia sa am pus presiune pe autoritățile iraniene să-l elibereze”, a declarat Borrell.

Problema închisorii a fost ridicată în mod repetat în timpul întâlnirilor cu autoritățile iraniene, a adăugat el.

„De fiecare dată când am avut întâlniri diplomatice, la toate nivelurile, punem problema pe masă. Lucrăm fără încetare pentru libertatea domnului Floderus și vom continua să facem asta. Acest lucru este foarte mult în agenda noastră, în inima noastră și nu ne vom opri până când domnul Floderus nu va fi liber”, a precizat Josep Borrell.